Sinds 2011 werkt Maris Stella actief mee met Ondernemers Zonder Grenzen tegen verwoestijning. 
Het gevecht tegen verwoestijning, ten gevolge van klimaatverandering, begon voor Maris Stella in de Sahel-streek van Burkina Faso.
Gedegradeerde gronden zetten mensen er toe aan om te verhuizen naar het zuiden (Burkina Faso) of naar het noorden (Europa) om een plek te vinden met zekerheden voor zichzelf en hun familie.
Vruchtbare gronden maken is de beginconditie om voor vrede en welvaart te zorgen in hun eigen land. Vruchtbare gronden zorgen voor een nieuwe economie met voordelen voor iedereen.
Met de ingezamelde bijdragen zaaien wij elk jaar opnieuw bossen in deze verdroogde gebieden en dragen wij ons steentje bij tegen de klimaatopwarming.
Werner Sels, voorzitter van Ondernemers Zonder Grenzen is ons zeer erkentelijk voor die steun:
 
 
In naam van Ondernemers zonder Grenzen wil ik u, de leerkrachten en de leerlingen van Maris Stella  hartelijk danken voor de bijzondere inspanning die de school Maris Stella heeft gedaan. Met het geld dat jullie hebben ingezameld worden er heel wat ESE-Impacts  (Ecologische, Sociologische en Economische Impacts) gerealiseerd in Afrika. Tegelijkertijd worden 8 SDG doelstellingen van de VN behaald die het leven en het werk van heel wat mensen op een positieve wijze veranderen. 
 
Ondernemers Zonder Grenzen bereikt in Burkina Faso 72 dorpen, 24.000 mensen (mannen, vrouwen en kinderen) en geeft 10.000 mensen werk. Belangrijke cijfers in kader van het programma “klimaat en migratie” waar we met een positief verhaal en impact het verschil maken in een wereld in transitie. 
 
Vanaf 2018 leggen we onze focus op Senegal… 
 
Met vriendelijke groeten
 
 
Werner Sels
Een loopbaan met klassieke talen in Vlaanderen is onvolledig zonder een bezoek aan onze oudste stad met Romeinse roots:  Tongeren.   Een zonnige dag, een groep als Romeinen verklede wielertoeristen, het bekende standbeeld van Ambiorix op de Grote markt, een stadswandeling langs plekjes met Romeinse archeologische vondsten, restanten van stadsmuren en zelfs een reconstructie van de vroegere Gallo-Romeinse tempel in Tongeren:  zo zag de voormiddag eruit.
 
Na een korte middagpauze  met picknick in de schaduw van de basiliek en omliggende straten, doken we het Gallo-Romeinse museum in.  Karel, onze gids, liet ons kennismaken met de Romeinse opgravingen uit de streek en met onwaarschijnlijke verhalen over de (vermoedelijke) goudschat van de Eburonen en Ambiorix, zwaarden ander wapentuig, sfeerbeelden uit de Gallo-Romeinse leefwereld etcetera.  We bewonderden ook de prachtige maquette van onze oudste Vlaamse stad.   
 
Na een korte stadswandeling langs het begijnhof en de Jeker, sloten we deze zonnige dag af.
 
     
 
 
 
20 mei 2018, Oostmalle, Park de Renesse. Een zonnige dag en meer dan 100 lopers van Maris Stella. 
 
Alle ingrediënten waren duidelijk aanwezig om er ook dit jaar weer een prachtige editie mee te maken van de 10 miles van Malle. En die begon voor onze school vroeger dan de voorbije jaren, er waren namelijk 3 leerlingen die met volle goesting begonnen aan de 2000 meter. Alle drie liepen ze voor de eerste keer mee met deze wedstrijd, alle drie deden ze het schitterend. 
 
Voor de 5,3 km stond de grootste groep lopers paraat. Of het nu leerlingen van het 1ste jaar of van het 6de jaar waren, allemaal stonden ze gezamenlijk klaar om de 5,3 km tot een goed einde te brengen. Na het startsignaal vertrokken alle lopers, ook de 67  van onze school. Dat er een aantal straffe mannen, maar zeker ook zeer straffe madammen meeliepen werd al direct duidelijk. Zo kwam Toon Vermeiren binnen na minder dan 22 minuten en nog geen 30 seconden later werd hij gevolgd door Kobe De Bruyn. Respectievelijk waren zij in de scholencompetitie 1ste en 3de . Maar als je al dacht dat de heren het goed deden, onze dames deden het beter. De allereerste dame van het ganse pak was ook een leerling van Maris Stella, namelijk Jitte Stes. Maar nog waren we niet uitgefeest. Want ook de 2de en de 3de plaats in het scholenklassement gingen naar Maris Stella. Een dikke proficiat aan Fien Vermeiren en Jynthe Schoenmaekers. Iedereen die aan de 5,3 km gestart is, heeft de loop echter prachtig uitgelopen. Ondanks het warme weer wou niemand van opgeven weten. 
 
Dat was ook zo bij de 10,6 km en de 10 miles. Starten was uitlopen en dat deed iedereen. Onderweg luid aangemoedigd door de leerlingen die de 5,3 km gelopen hadden, geraakte elke leerling over de streep, tevreden over de geleverde prestatie. Bij de 10,6 km liet Daan Soetemans een prachtige tijd neerzetten van 44 minuten waardoor hij ook de eerste plek veroverde van de scholencompetitie. Bij de 10 miles deed Inne Impens hem dat bijna na. Zij eindigde tweede in de scholencompetitie met een tijd van 1 uur en 35 minuten. 
 
Als leerkrachten LO zijn wij ongelooflijk trots op alle lopers. Dat we de prijs winnen van de grootste groep/school is fijn, met zovelen aan de start staan is geweldig. We noteren alvast in onze agenda:
 
19 mei 2019, Oostmalle, Park de Renesse
 
 
     

Woensdagmiddag 16 mei was er een politiek debat georganiseerd voor onze zesdejaars die volgend jaar moeten gaan stemmen! Zes lokale politici gingen in debat met elkaar en met de leerlingen, georganiseerd door Kelsey, Lara, Thijs en Sebastiaan van 6 Humane wetenschappen.

 

     

Tijdens de krokusvakantie vertrokken twee leerlingen van ons vijfde middelbaar, Annebeau Hofkens en Pieters Wilms, op inleefreis rond het vluchtelingenthema. Samen met andere enthousiaste jongeren en leerkrachten uit 7 verschillende scholen werden zij tijdens deze ‘Road of change’ geconfronteerd met de vluchtelingenproblematiek en de uitdagingen waar Europa momenteel mee kampt. Tijdens deze reis bezochten zij vluchtelingenkampen, kwamen in contact met mensen zonder papieren en reflecteerden over mogelijke oplossingen. 
Op woensdag 25 april gingen we met Annebeau, Pieter en enkele andere leerlingen op uitstap naar Antwerpen. Daar kregen we de kans om hun ervaringen in Kroatië, Servië, Slovenië en Italië te ontdekken.
Fotograaf Yassine Atari, bekend van het programma ‘De Nomaden’ van Rudi Vranckx, reisde met hen mee en presenteert zijn beelden in het Fotomuseum. Zijn foto’s (en enkele van Annebeau zelf!) tonen ons mensen op de vlucht: hun levenssituaties, hun verblijfplaatsen, hun angsten, maar ook hun hoop. Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden!
 
 
         
Onze school organiseerde voor het tweede jaar op rij een eTwinning-project . Na het overdonderde succes van Cultures coming together, was het ditmaal de beurt aan een klas uit het 4de jaar ASO om zich te storten in een internationaal avontuur. eTwinning is een Europees forum waarbij scholen met elkaar samenwerken doorheen gedeelde projecten.
 
Mr. Raeymaekers gaf binnen de lessen aardrijkskunde het startshot van We’ve got worms: een project waarbinnen leerlingen bewust worden gemaakt van de negatieve gevolgen van vleesverwerking. Hierbinnen werd gezocht naar toekomstgerichte alternatieven en meer specifiek de consumptie van insecten. Onze partnerschool was het Lycée George Sand nabij Parijs. Aan de hand van teksten, grafieken en infographics werden onderzoeksvragen opgesteld en uitgewisseld. Zo kregen de leerlingen een globaal beeld van de effecten van vleesverwerking op het milieu, armoede en gezondheid. Deze lessen kaderden eveneens binnen het CLIL-project van onze school, waarbij een vreemde taal (het Engels) werd gebruikt tijdens alle buitenlandse communicatie en klasonderzoek. De feestelijke afsluiter van het project werd tijdens de opendeurdag gepresenteerd! Iedereen kon zelf proeven van ‘wormtoastjes’, biologische versnaperingen met meelwormen en sprinkhanen, klaargemaakt door onze eigen leerlingen. De reacties waren alvast laaiend enthousiast. Smakelijk!