Na een spannend provinciaal kampioenschap konden Anthony en Marie Mitran, Aaron Goos en Nele Mannaert zich plaatsen voor het Belgisch kampioenschap. Op 16 maart mocht de schaakploeg van Maris Stella mee strijden voor het Belgisch kampioenschap te Turnhout. Het team met Anthony en Marie Mitran, Aaron Goos en Arthur behaalden een eervolle 19 plaats op 29 deelnemers.

 
          
 
Op de opendeurdag zal je verrast worden door een dubbele Escape Room! De leerlingen van 2 Latijn ondervonden tijdens hun project STEM hoe ze je via puzzels, codes en raadsels op weg kunnen zetten naar de vrijheid!
 
Ze dompelden zich onder in de apothekerswereld van het 17de - eeuwse Londen en Parijs. Zalfjes, pilletjes en kruidenmiddeltjes, maar ook het contrast tussen armoede en rijkdom, intriges aan het hof, de afschuwelijke pest, godsdiensttwisten, de Tempeliers en hun verborgen schatten, … komen aan bod. Ze lieten zich leiden door de kennis en het vernuft van de 14-jarige apothekersleerling Cristopher Rooy en zijn bakkersmaatje Tom uit het fantastische boek De sleutel van Sleedoorn. Om hen helemaal op weg te helpen, werden de leerlingen bijgestaan door hun klasgenoten uit 2Ma. Die werden zelf opgesloten in een oude apothekersruimte en wisten de code te kraken en de sleutel te vinden naar … Sleedoorn.
 
Beetje benieuwd? Laat je gauw opsluiten en ontdek zelf hoe je kan ontsnappen !!!
 
 
 
                        
 
     

 

          

 

Begin februari organiseerde Maris Stella haar befaamde uitwisselingsproject met een school in het Duitse Bad Nenndorf. De leerlingen van 4ASO ontvingen zondag 10 februari hun buitenlandse gasten. Ze konden kort kennismaken, maar maakten het niet te laat want er stond een drukke week op het programma.
 
Op maandag gaven de leerlingen een uitgebreide tour doorheen Maris Stella, werden enkele kennismakingsspelletjes gespeeld en vulden ze de rest van de dag door rond het thema ‘Romeins eten’ te werken.
Dinsdag stond Antwerpen op het programma. De leerlingen maakten een rondrit door de haven en beklommen het MAS om daar van een schitterend uitzicht te genieten. ’s Middags reden we terug richting Westmalle, waar ze hun Duitse collega’s in de Chocolaterie lieten proeven van een Belgische specialiteit; chocolade natuurlijk… . 
Woensdag werden de recepten, die ze maandag hadden vertaald, klaargemaakt! Na lekker van het Romeinse eten te hebben gesmuld, namen de leerlingen hun koffers om richting Bad Nenndorf te vertrekken! Daar kwamen ze, zoals gepland, om iets voor 17u aan en konden eindelijk het gezin van hun gast leren kennen!
De volgende dag was goed gevuld met een rondleiding in een bio-boerderij en een bezoek aan een chemiebedrijf. 
Vrijdag kregen de leerlingen de kans om het nabijgelegen Hannover te bezoeken, een zeer mooie stad zo blijkt. Later op de dag kregen zij nog de kans om hun indrukken van de week te verwerken in een artistieke collega.
Moe maar voldaan reed 4ASO terug richting België met niets meer dan mooie herinneringen.
 
 
     
 
 
 
 
 
 
               
 
Op 22 februari gingen we op stap met de tweede graad KSO naar Den Haag.
 
In de voormiddag bezochten we het Gemeentemuseum, één van de bekendste instellingen voor moderne kunst in Nederland. Daar bekeken we twee tijdelijke tentoonstellingen: Erwin Olaf en Femmes fatales. Erwin Olaf is waarschijnlijk Nederlands bekendste fotograaf. Zijn werk is steeds zeer persoonlijk en maatschappelijk betrokken. Zijn foto’s getuigen van een enorme kwetsbaarheid en verstilling. De expo Femmes fatales toonde een absolute wereldprimeur: de eerste tentoonstelling in de modegeschiedenis die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers. Ontwerpen van o.a. Vivienne Westwood, Iris van Herpen en Coco Chanel… een absolute must voor wie houdt van haute couture. De rest van de tijd konden we rustig ronddwalen in de indrukwekkende vaste collectie (Mondriaan, Bacon, Van Gogh, Picasso, etc.)
 
In de namiddag maakten we een sprong naar het verleden door een bezoek te brengen aan het wereldberoemde Mauritshuis. Een professionele gids vertelde ons hier meer over kunstwerken uit de Hollandse Gouden eeuw. Jan Steen, Johannes Vermeer, Frans Hals, Rembrandt van Rijn, … alle grote namen waren vertegenwoordigd. Altijd de moeite om bekende werken zoals De anatomische les en Het meisje met de parel in levende lijve te ontmoeten.
 
 
          
 
 
Hieronder volgen enkele reacties van onze leerlingen:
 
“Wij vonden het heel interessant en plezant. Het Mauritshuis vonden wij het tofste omdat de gids veel info gaf en ook zeer enthousiast kon vertellen. Ook het raadspelletje dat ze op het eind deed, vonden we een leuke afsluiter. Dit museum zouden we wel nog eens willen bezoeken zodat we nog meer kunnen ontdekken. Het was een toffe dag!”
 
“Zeer interessante uitstap. Vooral het Mauritshuis was erg de moeite door de goeie gids. Een leerrijke uitleg. Ik heb veel inspiratie opgedaan!”
 
“Het Gemeentemuseum had een zeer gevarieerd aanbod. De fotografietentoonstelling van Erwin Olaf vond ik zeer interessant. Dit boeit me iets meer dan mode.”
 
“Het Gemeentemuseum was boeiend omdat er verschillende kunstvormen aanwezig waren (foto’s, mode, schilderijen, design). Persoonlijk vond ik de afdeling design het meest intrigerend. De jurken waren zeer verfijnd en mooi afgewerkt. Ook stonden er leuke quotes op de muren geschreven. Ik vond het jammer dat we niet nog meer tijd hadden om in het Mauritshuis rond te wandelen. De gids gaf ons een boeiende uitleg waar we wat van hebben opgestoken.”
 
     
     

               

Op maandag 11 februari begon het MSE (Model Europees Parlement), een project waarbij de leerlingen van het 4de jaar kennismaken met hoe men beslissingen neemt binnen Europa. Ze stapten drie dagen in de schoenen van de parlementariërs en vertegenwoordigden een land uit de Europese Unie. De onderwerpen waren divers, zoals het klimaat, de vluchtelingenproblematiek en dierenwelzijn.
 
Maandag en dinsdag werd informatie opgezocht omtrent deze onderwerpen, waarna de leerlingen creatieve oplossingen moesten opstellen. Hierbij werden ze begeleid door leerlingen uit de derde graad.
 
Op donderdag werden de oplossingen, die zij als commissie hadden gevonden omtrent hun probleem, besproken op de plenaire vergadering! Het decor van deze vergadering was het Vormingscentrum, dé aangewezen plek voor een krachtige verdediging omtrent maatschappelijke thema’s.
 
Heel wat mooi geformuleerde speeches klonken door de zaal. Het debat was pittig en goed opgebouwd. Hier stond een nieuwe generatie die ons naar de toekomst zal leiden.
 
Veel succes aan de leerkrachten die nu heel kritische leerlingen in hun lessen krijgen!
 
 
 
 
 
13 maart, een regenachtige dag. 
 
13 meisjes die zich verzamelden in de refter en even hun boterhammen opaten. 
 
13 uur klaar om zich op te warmen.
 
13 lachende gezichten
 
Allemaal waren ze klaar voor de gymnastiektrofee. Na lang oefenen was het eindelijk zover. Iedereen deed de 4 toestellen op hun eigen niveau. Of het nu de lange mat, rekstok, plint of trampoline was, ieder deed de opgelegde oefening zo goed mogelijk. Bij de dames competitie waren we met 3 meisjes in 2 categorieën goed aanwezig. Liesa Peeters kaapte daarbij, na schitterende oefeningen, de eerste prijs weg bij de miniemen. Kaat Hübner strandde op een 5de plaats, maar wel haalde ze een ongelooflijk prachtige score op de rekstok. Met 12,30 punten behaalde ze hier het meeste van al de meisjes miniemen. Julie Aerts stelde zeker niet teleur bij haar proeven. Met 47 punten heeft ze de meeste punten van iedereen kunnen verzamelen. Ze behaalde dan ook de gouden medaille bij de dames scholieren.
 
Buiten deze competitiegymnasten waren er echter ook nog 10 andere recreanten. En allemaal hebben ze dat schitterend gedaan. Zo behaalde Maris Stella bij de miniemen meisjes recreatief dankzij Lotte Nagels en Ella Heremans respectievelijk de eerste en de tweede plaats. Lotte behaalde op de sprong het maximale van de punten. Ze heeft er hard voor geoefend, maar de beloning is er wel. Meeusen Ninke viel net uit de top 3. Slechts 1 punt meer en ze had ook nog op het podium kunnen staan. Maar ze mag zich wel op de eerste plaats zetten als er enkel naar de rekstok gekeken zou worden. Hierop behaalde ze het hoogste resultaat van de dames miniemen. Hanne Guilliams en Elien De Becker behaalde uiteindelijk exact dezelfde score. Was Elien beter in de mat, dan haalde Hanne dit op met haar trampoline. Een mooie prestatie van beide dames. Jolien Renders trok zich hier niets van aan en turnde haar oefeningen met de concentratie volledig op haar eigen oefeningen. Dit loonde, want ze eindigde uiteindelijk op 0,30 punten boven de ex aequo van de beide dames. Voor Julie Aerssens en Louise Janssens was het vooral eens proeven van een wedstrijd. Beide hadden hard geoefend op de trampoline en hebben hier ook mooie punten opgehaald. Als laatste deelneemster was er Jolien Van Mierlo. Als scholieren meisje moest zij niet turnen tegen meisjes van de andere groepen, waardoor ze een zeer mooie eerste prijs behaald.  
 
Een resultaat waar we als leerkrachten L.O. natuurlijk niet meer dan tevreden over kunnen zijn.  Sport en plezier samen. 
          
 
 
Naar aanleiding van Gedichtendag op 29 januari, die dit jaar rond VRIJHEID draaide, besloot het BIBberteam een heuse Escape Room te bouwen. De bedoeling was dat de leerlingen zich zouden weten te bevrijden uit de bib, waarvan de sleutel op mysterieuze wijze was verdwenen, met behulp van gedichten en hun kennis van poëzie. De durvers troffen in de bib een verwarde leerkracht aan, die was opgesloten door een waanzinnige collega. Gelukkig wisten zij al snel de raadsels, puzzels en verborgen verwijzingen aan elkaar te linken. Dankzij logisch nadenken en een beetje liefde voor de poëzie, slaagden alle groepjes er uiteindelijk in om de geheimzinnige dief te ontmaskeren en de code van het sleutelkistje te kraken!
 
Eind goed, al goed!
 
 
          

 

Op 24 januari werkten de leerlingen van het tweede jaar een hele dag rond studeren en keuzes maken.  Zo leerden ze het studieaanbod na de eerste graad beter kennen en ontdekten ze online hoe je ‘studiewijzer’ kan worden.  Bovendien stelden de leerkrachten van de tweede en derde graad de studierichtingen van onze school aan hen voor.  Zo konden ze al hun vragen, twijfels of vooroordelen die ze bij een bepaalde richting hadden, op hen afvuren.  Met succes!  Heel wat leerlingen vonden deze toelichting erg nuttig bij hun verdere keuze.
 
Daarnaast namen ze ook hun eigen studiemethode onder de loep.  Met de resultaten van het kerstrapport nog vers in het geheugen, gingen ze na waar hun struikelblokken en pijnpunten lagen en hoe ze die konden aanpakken.  Ze leerden opgaven aandachtiger lezen en hun fouten analyseren, ze ontdekten hoe je met mind maps leuk en efficiënt kan leren, hoe je gericht opzoekwerk kan leveren en hoe je best aan de slag gaat met Word.
 
Een dagje leren - leren bood hen weer wat nieuwe inzichten in hun studieaanpak en verdere loopbaan.

Het oudercomité van het Maris Stella Instituut te Malle  organiseert ook dit jaar weer haar 5de

Over d'100 QUIZ

Vrijdag 25 januari 2019

Start : stipt om 20.00 u. - in het restaurant

Bent u op zoek naar een leuke activiteit met uw kinderen, familie en/of vrienden?

Net zoals vorige jaren, leveren wij u de ingrediënten voor een perfect avondje uit : humor, muziek en interessante weetjes.  Een gezellige avond samen de hersenen pijnigen op een heleboel leuke, interessante, maar vooral niet al te moeilijke vragen ... wat wil een mens nog meer?

Uw team mag minimum 4 personen en maximum 6 personen tellen, waarvan minstens 1 persoon een link heeft met Maris Stella.

Inschrijven kan tot en met 18 januari 2019, en dit ENKEL via e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vermeld zeker uw ploegnaam, telefoonnummer én de ploegverantwoordelijke (naam + tel + e-mail).

Het inschrijvingsgeld bedraagt 20€ per ploeg, te storten op bankrekeningnr : BE96 7360 2512 6805 (tav. Oudercomité Maris Stella).  Vermeld hierbij zeker uw ploegnaam! De inschrijving wordt bevestigd na ontvangst van het inschrijvingsgeld van uw ploeg.  Het aantal ploegen is beperkt tot 20, dus wees er snel bij want VOL = VOL.

De deuren openen om 19.30 u. en we starten stipt om 20.00 u.  We streven ernaar om onze quiz-avond (incl. de prijsuitreiking) af te ronden omstreeks 24.00 u.

Tot binnenkort !

Het oudercomité.

     

 

     

 

     

 

          

 

     

 

 

Je kent misschien het gevoel dat je bekruipt wanneer je door een huis loopt waarin je jaren hebt gewoond, et dat nu, gestript van meubelen en vertrouwde voorwerpen, staat te wachten op... Je gaat dan nog even zitten op een stoel, die nog niet is meegenomen door een van de verhuizers, en je bekijkt de ruimte waarin je een deel van je leven, samen met andere mensen, hebt gelachen, gekeken én gezien, geweend gehoord én geluisterd, kortom: waarin je hebt geleefd. Stilte, niet te geloven hoe hoorbaar in een ruimte waar zoveel woorden weerklonken, waar zoveel mensen rondliepen, zaten, stonden. Samen groeiden naar morgen, ook gisteren en eergisteren al. Je kan dan kiezen om je over te geven aan nostalgische gevoelens, omdat je wat mooi en kostbaar was zeker niet wil verliezen, terwijl je weet dat wat geweest is, onherroepelijk voorbij is. Je kan er dan ook voor kiezen om tegelijkertijd te denken aan wat blijft. Dat in het nieuwe huis mensen even goed zullen lachten, kijken en horen, wenen, zien en luisteren. Het denken kan zo danken worden, naar het schijnt twee etymologisch verwante woorden. Het gebouw wordt dan in al zijn materiële schamelheid een getuigen van de kwetsbaarheid van wat mensen willen doen voor elkaar: steunen, dragen, leren, geloven, zijn. En dat geldt voor het oude, dat ons er nu nog aan herinnert, én voor het nieuwe gebouw; Wat kan het wel zijn ‘dat in de muren hangt’ wat een school is, en wat die bepaalde school, wat onze school, wat Maris Stella is. Maar het zijn toch altijd de mensen die ervoor zorgen dat ‘het’ in de muren terecht komt.

 
Op woensdag 26 september 2018 zijn de miniemen (1e graad) van Maris Stella weer gaan voetballen. Dit deden ze in de namiddag tegen andere scholen van omgeving Malle. Opnieuw hebben onze leerlingen zich weer van hun beste kant laten zien. Ons doel? Fair play, plezier en samen laten zien wat we kunnen!
 
In de voorrondes speelden onze jongens 2 wedstrijden. De eerste wedstrijd was tegen de eerste ploeg van Sint-Jan. We wisten dat dit een moeilijke wedstrijd ging worden. Toch moesten onze jongens zeker niet onderdoen! Al snel kwamen we 1-0 voor dankzij het goede samenspel en het sterke doorzettingsvermogen. Helaas werden we door het technische meesterschap van de tegenpartij overklast. Daardoor verloren we onze eerste wedstrijd met 1-2.
 
De tweede wedstrijd ging nog beter dan de voorgaande. Deze keer speelden we tegen de tweede ploeg van Sint-Jan. Het was een prachtige wedstrijd om te zien. Beide ploegen boksten tegen elkaar op en er werden zeer mooie doelpunten gescoord. Onze keeper was de redder in nood en de juiste man op de juiste plaats. Hierdoor eindigde de wedstrijd op een gelijkspel. Tijdens de penaltyreeks versloegen onze jongens vlot de keeper van de tegenpartij. Winst dus voor Maris Stella!
 
Omdat we in de voorrondes Sint-Jan konden verslaan speelden we voor de 3e plaats in de competitie. De ploeg die in de andere voorronde 2e was geëindigd, mocht onze jongens in de ogen kijken. Welkom op het stevige duel tegen Mariagaarde! Tijdens deze wedstrijd was de vermoeidheid toch op te merken bij de jongens. Hier en daar wat onzuiverheden en de tegenstander was ons wat te slim af. Toch gaven de jongens niet op en creëerden spectaculaire kansen. Maar na 15 minuten spelen moesten we ons dan toch gewonnen geven. 
 
Met opgeheven hoofd verlieten we het tornooi met een knappe 4e plaats. Als schoolploeg zijn wij enorm tevreden over deze resultaten en zijn we blij met deze hechte groep die een combinatie van vriendschap en plezier liet zien. Op naar volgend jaar voor een nieuw duel!
 
Proficiat aan al onze spelers:  Schellekens Wout (1Mc),  Wilmssen Ruben (1La), Van Houdt Daan (1Ma), Lavrijssen Michiel (1Ka), Moussa Saif (2Md), Nuana Jeremiah (2Mb) en Mitran Anthony (2Me).
 
Coach: Mevrouw De Pauw
 
 
 
Op zondag 11 november om 11uur ‘s ochtends luidden op vele plaatsen in het hele land de klokken. Om het einde van de Eerste wereldoorlog  te herdenken. Om de gedachte aan nooit meer oorlog, en aan vrede te laten weerklinken. Overal in het land werd wapenstilstand herdacht met plechtige vieringen.
Ook op Maris Stella klonk het frisse getinkel van ’”Valérie”, zo heet de Maris Stellaklok,  over het schooldomein langs de Antwerpsesteenweg. Met niemand minder dan Leo Goos, onze werkman, als klokkenluider. Hij kreeg assistentie van Zuster Marie-Kristina. 
 
 
 
25 oktober 1918. Mannen, vaders, zonen, nog bijna kinderen ploeteren door loopgraven gevuld met de stank van rottend vlees en de dood. Ratten, vlooien en ander ongedierte zijn hun deelgenoot. Ondertussen vechten ze voor hun leven tussen helse granaataanvallen, rondvliegende shrapnells, vuurgordijnen, mitrailleurs. De laatste weken van de Groote Oorlog blijven ontelbare slachtoffers eisen. Miljoenen jongens, mannen zullen nooit meer thuiskomen.
Have you forgotten yet?
Look down, and swear by the slain of the war that you'll never forget.
25 oktober 2018. Een groep van 15- en 16-jarige jongens en meisjes stappen op comfortabele bussen. Ze hebben een rugzak bij zich met verse boterhammen of pistoletjes, een vieruurtje, een lekker drankje en liefst ook nog de laatste nieuwe gsm. Nietsvermoedend rijden ze richting Ieper. Deze dag zal een blijvende indruk nalaten.
In de gezellige,hartelijke, stad wacht hen een bezoek aan Flanders Fields Museum. Ze worden geconfronteerd met de gruwelen van de Groote Oorlog via uniformen, wapens, wat de soldaten van persoonlijk materiaal bij zich hadden. Maar ook origineel beeldmateriaal en de modernste technieken brengen het verleden tot leven.
 
In Flanders Fields the poppies blow
Between the crosses, row on row
 
De Dodengang, de loopgraven waar een waanzinnige uitputtingsoorlog werd gevoerd, bezoeken onze jongeren met laarzen aan. Ook nu nog is het land drassig. 
Het Memorial Museum Passchendaele 2017, een recent museum,met onder andere een 6 meter diepe Britse dugout en een Duitse loopgraaf, dompelt je onder in het jaar 1917.
Op het Tyne Cot Cemetery, de grootste Commonwelth begraafplaats met bijna 12000 doden, klinkt een oorverdovende stilte tussen de witte graven van jongens van Nieuw-Zeeland tot Canada, van Zuid-Afrika tot Ierland. Het immense zicht op eindeloze rijen van graven en herdenkingsstenen straalt een surrealistische kalmte uit over de omgeving. Ondertussen hebben vele hier begraven mannen nog geen naam gekregen.
In Langemark leunen Käthe Kollwitz en haar man treurend over het graf van hun gesneuvelde zoon. Hij ligt hier vergezeld van ontelbare Duitse soldaten, gesneuveld in dienst van der Kaiser. De robuuste beelden ‘Treurig ouderpaar’ drukken intense droefheid en de wreedheid van de oorlog uit.
 
They shall not grow old, as we that are left grow old.
 
8 uur ‘s avonds, de Menenpoort, de climax van een dag waarin we ondergedompeld werden in de Groote Oorlog.  De klaroenblazers van de vrijwillige brandweer blazen het ‘Geef acht’. Het leven lijkt even stil te vallen. The Last Post, een eerbetoon aan de gesneuvelden, rilt over je rug en zet je nog maar eens met je 2 voeten op de grond. Hier en daar rolt een traan over een jonge kaak. 
 
We will remember them
 
John McCrae “In Flanders Fields”
Siegfried Sassoon “Aftermath”
Laurence Binyon “For the Fallen”
 
     
 
     
 
Een picknick met de klas was een leuk idee.
Met volle vreugde gingen we allemaal mee.
Met onze broodjes en groenten op zak
waren we voorzien van en heerlijke snack.
Fijn dat het was
diep in het gras.
Spelletjes spelen
En ons niet vervelen.
We vinden het fijn
om bij elkaar te zijn.
We hebben gelachen, we hebben gegeten.
Die momenten zullen we nooit vergeten!
Onze dag in de blokhut was erg fijn.
We zouden er wel elke dag willen zijn.
Al snel keerden we terug naar school
waar we les hadden van mevrouw Van Gool.
 

               

 

Terwijl de zesdejaars eind oktober door Italië reisden, gingen ook de vijfdejaars naar jaarlijkse traditie op pad om zelf te ervaren of er waarheid schuilt in bovengaande beroemde woorden.
Dit jaar trokken we op 24 oktober met  98 benieuwde leerlingen en 9 enthousiaste leerkrachten naar de wereldstad.  Er wachtte ons een drukke maar gevarieerde driedaagse waarin we de leerlingen even konden laten proeven van de culturele en historische rijkdom die de lichtjesstad te bieden heeft. 
Zo bezochten we enkele van de wereldvermaarde musea (oa Musée du Louvre, Musée d’Orsay en Centre Pompidou), picknickten we in de Tuileries en vergaapten we ons aan de prachtige uitstalramen op de Champs-Elyseés en in de buurt rond Place Vendôme. 
We snoven de typische Parijse sfeer op in de kleine straatjes van Montmartre en de brede boulevards in de Quartier Latin, we kuierden langs het idyllische Canal Saint-Martin. Een boottocht op de avondlijke Seine onder de prachtige Parijse bruggen en langs vele historische monumenten mocht uiteraard niet ontbreken.  Ook de stevige beklimming van de Arc de Triomphe in het schemerdonker bleek de moeite waard.  Het prachtige uitzicht over de stad leerde ons dat Parijs haar bijnaam ‘Ville Lumière’ niet gestolen heeft. 
Inderdaad, “Parijs is altijd een goed idee.”(A. Hepburn)
 
Liesbeth Vander meiren
 
 
     
 
Op 24 oktober was de sporthal van Berckhoven in Westmalle weer gevuld met spanning en sportieve strijdlust. Er werd namelijk zaalvoetbal bij de dames gespeeld. En ook dit jaar was er een ploeg van Maris Stella die onze kleuren ging verdedigen. Met 6 spelers en een coach stonden we aan de eerste aftrap. En er werd direct stevig ingevlogen. De eerste wedstrijd werd een mooie overwinning. Met een paar mooie acties van Jitte en Jinte was er een mooie voorsprong uitgebouwd. 
 
De tweede wedstrijd begon echter terug met 0-0. En alle speelsters gingen voor de overwinning. Lieve zorgde ervoor dat de aanvallers de bal niet rustig konden controleren. Ze schermde de ruimte goed af en gaf geen krimp. Tijdens onze aanvallen zorgde Amber ervoor dat het veld goed groot bleef. Echter, na de ganse speeltijd stond het nog steeds 0-0, waardoor er penalty’s kwamen.  Na 3 penalty’s was er nog steeds geen winnaar uit de bus gekomen. Na 5 nog steeds niet en toen sloeg bij de laatste penalty het noodlot toe. We speelden voor de 3de en de 4de plaats en geen finale. Coach Sien moedigde haar ploeg nog eens aan om zich op te laden voor de laatste wedstrijd.
De laatste wedstrijd wilden de dames zeer graag winnen. Noortje liep voor elke bal en kwam een aantal keer tot scoringskansen en ook tot scoren. Zita stuurde de ploeg aan en hield ondertussen achteraan de aanvallen allemaal tegen. Maar opnieuw kwam het weer tot penalty’s. Deze keer waren de winnaars van deze wedstrijd beslist. We mogen trots zijn op onze 4de plaats.
 
Geen enkele wedstrijd verloren, een sportieve namiddag en ook nog een super sfeer, meer is er niet nodig voor een goede prestatie.
 
Knap gedaan, dames.
 
 

 

 
Wij zijn tien gemotiveerde en enthousiaste leerlingen van het vijfde jaar uit de richting economie. Wij verkopen de leukste truien die je kan personaliseren naar jouw wens. Een prachtig zelfontworpen designerstuk, of gewoon een trui om in de zetel mee te chillen. Het is allemaal mogelijk bij ons en dit voor slechts een prijs van €19.95 ! Kijk gerust eens op onze Instagram- (picto_bello) of Facebookpagina (Picto Bello) en laat je leiden door je creativiteit.  Als jij het kan bedenken, dan kunnen wij het maken! Een bestelling kan je altijd plaatsen door ons simpelweg een berichtje te sturen.
 
Groetjes en hopelijk tot snel!
Dorien, Emma, Jochen, Kobe, Laura, Niels, Senne, Warre, Wout, Yarno
 
 
De mini-onderneming i.s.m Vlajo is ondertussen een vaste waarde binnen het vak economie in de derde graad. Vier gemotiveerde teams hebben al hard gezwoegd. De leerlingen kiezen zelf hun eigen product en beheren vervolgens hun mini-onderneming volgens de regels van de kunst. Ze kruipen in de huid van een échte ondernemer en richten dus hun eigen bedrijfje op, waarbij hun gekozen product wordt gecommercialiseerd met inzet van personeel en startkapitaal. Ze doen een marktonderzoekje, voeren een boekhouding, organiseren verkoopmomenten en sluiten in het zesde jaar af met een aandeelhoudersvergadering. 
 
Het meeste belang gaat in het vijfde jaar naar het opstellen van een businessplan. De vier mini’s weten ondertussen waar ze voor willen staan, wat ze willen bereiken, wat hun sterkten en zwakten zijn. Ze zijn volop bezig met het commercialiseren van hun product en het voorbereiden van de verdediging van hun businessplan voor een externe jury. Héél spannend voor elk van hen! En dat ondernemen méér dan een businessplan is, weten ze ook al goed. Een idee vinden dat aanslaat, was niet voor elke mini even evident. Samenwerken verloopt ook niet altijd even gemakkelijk: het vergt ontzettend veel energie van de trekkers om de anderen mee te krijgen. Dat open communicatie onontbeerlijk is, hebben ze ook al ondervonden. Een levensechte voorbereiding op hun latere leven! 
 
Vlajocoördinator, Isabelle Ignoul, vatte haar bezoek aan de vier bruisende mini’s al volgt samen: toffe mini’s, proficiat, hier krijg ik echt energie van. 
 
Een dikke proficiat voor hun sterke start aan Borsa Corsa, Picto Bello, Rock a sock & Think Hair! Bezoek zeker hun Facebookpagina’s of Instagram. Tijdens het oudercontact in december kunnen jullie kennis maken met de verschillende producten.
Tot dan! 
 
 
            
 
Tijdens de week van 5 tot 9 november kwam de inspectie van het Ministerie van Onderwijs op bezoek in Maris Stella. Verschillende vakken uit de onderwijsleerpraktijk, de leerlingenbegeleiding, de bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne en het beleid werden uitvoerig doorgelicht. 
De scores die de school kreeg voor de verschillende onderdelen bevestigen de werkkracht en gedrevenheid van het team voor en samen met onze leerlingen!
Het directieteam dankt deze fantastische ploeg en ging alvast met een deel van hen op de foto!
 
 
 
Het museum Kröller-Müller. Bestemming: de Hoge Veluwe in Nederland. Dit stond er op het programma voor de tweede graad KSO op 4 oktober. Na een vrij lange busrit kwamen we aan bij deze artistieke toplocatie. Kröller-Müller staat bekend als één van de belangrijkste musea van Nederland. Het herbergt een ware schat aan kunstwerken uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw. Ook kunnen we hier de grootste collectie werken vinden van Vincent van Gogh. Niet enkel de museumruimtes zijn de moeite, maar ook de enorm indrukwekkende beeldentuin waarin je uren kunt kuieren. Inspiratie genoeg dus om uit te putten voor ons komende project. En het stralende zonnetje maakte het nog extra fijn.
 
 
          
 
     
 
     
Maris Stella staat bekend als een sportieve school vol actieve leerlingen. Om dit extra in de verf te zetten wordt elk schooljaar een sportdag georganiseerd, waarbij alle leerlingen hun beste beentje voorzetten. Voor de derdejaars stond een uitstap naar de Lilse Bergen gepland.
 
Hieronder enkele leuke beelden
 
     
 
     
 
     
 
 
                                                      
 
 
 
     
 
Naar jaarlijkse traditie maakten de leerlingen van het 6de jaar, tussen 20 en 30 oktober, hun langverwachte Italiëreis. En zoals steeds was het een daverend succes! Nieuw op het programma was een bezoek aan het museum van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely in Basel. Dit was echter slechts een voorproefje van de vele leuke activiteiten die zouden volgen. De vele bezienswaardigheden in Firenze, Siena, Rome en Assisi werden door de leerlingen met veel enthousiasme bewonderd. Het mooie weer en de aangename groepssfeer waren de kersen op de taart. Treurnis echter op de gezichten wanneer werd aangekondigd dat onze uitstap naar Venetië ‘letterlijk’ in het water viel. Door de zware regenval stond 70% van de historische binnenstad onder water. Dit kon onze geslaagde reis echter niet meer verpesten. Diezelfde avond nog dansten we de pannen van het dak in de disco.
 
Hieronder enkele beelden van onze leerlingen en hun ervaringen.
 

     

 

     

 

     

 

          

     

 

Op vrijdagavond 16 november maakten enkele leerlingen van 5 + 6ASO en 5Wk zich op voor een muzikale trip naar Antwerpen. Daar werden we namelijk verwacht voor een klassiek concert in de gloednieuwe  Koningin Elisabethzaal.
Dit gebouw werd in 2016 opnieuw geopend voor het grote publiek, na een 4 jaar durende restauratie. Het resultaat is indrukwekkend: een adembenemende zaal die plaats biedt aan 2000 mensen met een akoestiek van wereldniveau. Benieuwd hoe dat zou klinken!
 
Op het programma stonden drie werken: de Symphonic dances van John Adams, het dubbelconcerto Eros Athanatos van Richard Dubugnon en de 9de symfonie van Antonin Dvorak. Deze werken werden uitgevoerd door het Antwerp Symphony Orchestra onder het toeziend oog van de Britse gastdirigent Jamie Philips. Dit orkest werd dan nog eens vergezeld door twee absolute wereldvedetten: de cellist Gautier Capucon en pianist Jean-Yves Thibaudet.
 
Voor velen was het de eerste keer dat ze een dergelijk evenement bijwoonden. Toch kwamen we niet onvoorbereid voor de dag. De organisators van het Antwerp Symphony Orchestra hadden een pre-talk voorzien waarbij muzikale experts ons iets meer vertelden over de inhoud van de klassieke werken. En wie kan er ons beter informeren dan de muzikanten zelf! Twee leden van het orkest (een hoboïst en een dwarsfluitist)  kwamen al onze vragen beantwoorden: hoeveel repetities gaan er door voor het eigenlijke concert, waar spelen jullie het liefst, hoe ziet het leven van een professionele muzikant eruit? Afsluitend nam de muzikaal directeur nog even het woord en bedankte ons voor onze aanwezigheid.
 
Het eigenlijke concert wist velen te bekoren. Het enthousiasme van de muzikanten, de prachtige hernieuwde zaal en grandioze atmosfeer maakten duidelijk indruk. Volgend jaar zullen we er weer bij zijn!
 
     
Sinds 2011 werkt Maris Stella actief mee met Ondernemers Zonder Grenzen tegen verwoestijning. 
Het gevecht tegen verwoestijning, ten gevolge van klimaatverandering, begon voor Maris Stella in de Sahel-streek van Burkina Faso.
Gedegradeerde gronden zetten mensen er toe aan om te verhuizen naar het zuiden (Burkina Faso) of naar het noorden (Europa) om een plek te vinden met zekerheden voor zichzelf en hun familie.
Vruchtbare gronden maken is de beginconditie om voor vrede en welvaart te zorgen in hun eigen land. Vruchtbare gronden zorgen voor een nieuwe economie met voordelen voor iedereen.
Met de ingezamelde bijdragen zaaien wij elk jaar opnieuw bossen in deze verdroogde gebieden en dragen wij ons steentje bij tegen de klimaatopwarming.
Werner Sels, voorzitter van Ondernemers Zonder Grenzen is ons zeer erkentelijk voor die steun:
 
 
In naam van Ondernemers zonder Grenzen wil ik u, de leerkrachten en de leerlingen van Maris Stella  hartelijk danken voor de bijzondere inspanning die de school Maris Stella heeft gedaan. Met het geld dat jullie hebben ingezameld worden er heel wat ESE-Impacts  (Ecologische, Sociologische en Economische Impacts) gerealiseerd in Afrika. Tegelijkertijd worden 8 SDG doelstellingen van de VN behaald die het leven en het werk van heel wat mensen op een positieve wijze veranderen. 
 
Ondernemers Zonder Grenzen bereikt in Burkina Faso 72 dorpen, 24.000 mensen (mannen, vrouwen en kinderen) en geeft 10.000 mensen werk. Belangrijke cijfers in kader van het programma “klimaat en migratie” waar we met een positief verhaal en impact het verschil maken in een wereld in transitie. 
 
Vanaf 2018 leggen we onze focus op Senegal… 
 
Met vriendelijke groeten
 
 
Werner Sels
Een loopbaan met klassieke talen in Vlaanderen is onvolledig zonder een bezoek aan onze oudste stad met Romeinse roots:  Tongeren.   Een zonnige dag, een groep als Romeinen verklede wielertoeristen, het bekende standbeeld van Ambiorix op de Grote markt, een stadswandeling langs plekjes met Romeinse archeologische vondsten, restanten van stadsmuren en zelfs een reconstructie van de vroegere Gallo-Romeinse tempel in Tongeren:  zo zag de voormiddag eruit.
 
Na een korte middagpauze  met picknick in de schaduw van de basiliek en omliggende straten, doken we het Gallo-Romeinse museum in.  Karel, onze gids, liet ons kennismaken met de Romeinse opgravingen uit de streek en met onwaarschijnlijke verhalen over de (vermoedelijke) goudschat van de Eburonen en Ambiorix, zwaarden ander wapentuig, sfeerbeelden uit de Gallo-Romeinse leefwereld etcetera.  We bewonderden ook de prachtige maquette van onze oudste Vlaamse stad.   
 
Na een korte stadswandeling langs het begijnhof en de Jeker, sloten we deze zonnige dag af.