Notice: Undefined property: JCategoryNode::$catid in /home/marisstella/marisstellalk.org/marisstella/plugins/content/fastsocialshare/fastsocialshare.php on line 427

Notice: Undefined property: JCategoryNode::$catslug in /home/marisstella/marisstellalk.org/marisstella/plugins/content/fastsocialshare/fastsocialshare.php on line 64
     
 
     
 
         
 
Een jaar lang werkten de leerlingen van 6WK rond het thema De Nieuwe Wereld. Zij gingen op zoek naar wat dit onderwerp voor hen betekent. De inspiratie die voortkwam uit deze zoektocht werd samengeperst en vorm gegeven in hun afstudeervoorstelling ‘KIJKUIT!’.
 
Zowel de leerlingen, leerkrachten, directie, vrienden en familie waren uiterst blij dat er opnieuw voor een volle zaal kon worden geacteerd. In het gezellige toneelhuis te Beerse, gaven Klaas, Liandra, Robbe, Nore, Emma, Mirko en Maike het beste van zichzelf. Dit bleek opnieuw een uiterst getalenteerd afstudeerjaar te zijn. We werden overspoeld door sterk teksttheater, zang, fysieke dans en treffende beelden. Dit alles overgoten met een heerlijk absurdistisch en komisch sausje.
 
Proficiat aan al onze geweldige acteurs en actrices voor jullie glansprestaties! Broadway lonkt reeds om de hoek…
 
 

 

Op 10 juni presenteerden de leerlingen van 6K en 6AR hun GIP aan familie, vrienden en medeleerlingen. Na een jaar van creatief gezwoeg was het moment gekomen om hun artistieke resultaten tentoon te stellen.

 
De leerlingen van de Beeldende kunst werkten rond het thema “Engelen”. Grote en kleine schilderijen, abstracte installaties, videokunst, grafisch werk, fotografie, sculpturen uit steen, klei, gips, botten, veren, … De manieren waarop dit interessante onderwerp werd geïnterpreteerd waren eindeloos gevarieerd. De engel als lichamelijkheid, als spiritueel gegeven, als een innerlijk verlangen maar ook als conceptuele vorm. Onze leerlingen begrepen duidelijk waarom dit thema kunstenaars blijft inspireren doorheen de geschiedenis.
 
De leerlingen van de Architecturale en Binnenhuiskunst gingen dan weer aan de slag met het thema “Reizen met een kleur”. Zij kregen in september een kleur toegewezen doorheen loting. Vervolgens verbonden ze deze kleur met een land naar keuze. Daar zochten ze naar een geschikte plek om een hotel te ontwerpen. Ze bestudeerden de plek, de cultuur, de sfeer, de mensen, materialen, vormen, patronen, texturen, kleuren, ideeën,… Hun maquettes, grondplannen, bronnenonderzoek en 3D-modellen getuigden van een originele zoektocht en een doorgedreven creativiteit.
 
 
 
Na enkele jaren afwezigheid was de 10 miles van Malle terug aanwezig. Een prachtig loopevenement vlak bij onze school in het mooie domein De Renesse. Natuurlijk is er niets dat ons tegenhoudt om hier massaal aan mee te doen.
 
          
        
 Na wat aanmoedigen bij de leerlingen en leerkrachten kregen we een hele mooie lijst deelnemers bij elkaar. Niet minder dan 145 leerlingen en leerkrachten wilden op deze 15 mei dit loopevenement meemaken en dus ook meelopen. En zo kwamen ze één voor één hun nummer ophalen aan het tentje van onze school.
 
            
 
Om half 1 weerklonk dan het eerste startsignaal voor onze eerstejaars die zich hadden ingeschreven voor de 2km. Ze vlogen direct uit de startblokken en gingen er serieus tegenaan. Een kwartiertje later weerklonk dan al het startsignaal voor onze volgende loop, namelijk de 5.3km. En hier waren we duidelijk goed vertegenwoordigd. Van de 290 deelnemers waren er een 100-tal die rondliepen in onze bekende en duidelijk zichtbare T-shirt. Waar je ook keek, zag je wel iemand van de school lopen. En dat er knappe prestaties gelopen zijn, staat ook vast. Zo hebben we in de scholencompetitie bij deze afstand bij de mannen de eerste twee plekken behaald dankzij Jarne Stoops en mr. Wijgers. Maar onze dames op deze afstand deden nog beter, met mevr. Van Zundert, Fien Vermeiren en Nette Vermeiren op plekken 1, 2 en 3. Wat een prachtprestaties zijn er geleverd door iedereen.
 
 
 
 
In februari werden we nog te zeer geplaagd door het coronavirus en daarom waren we genoodzaakt de projectdag voor onze derdejaars in een lightversie te verplaatsen naar 23 mei.
 
Toch zijn we blij dat we nog twee bevlogen sprekers konden strikken die een ochtend lang hun ervaring en expertise rond twee thema’s met onze leerlingen konden delen.
 
Hoeveel jongeren gaan een intieme foto maken en delen? Wat doe je als je een intieme foto te zien krijgt? Hoe voorkom je dat zo’n foto verspreid geraakt? Wat zegt de wetgeving erover? Op een professionele en vaak interactieve manier wist Filip Bourgeois de leerlingen de nodige antwoorden en tips aan te reiken.
 
Eerlijke en onverbloemde antwoorden kregen onze jongeren ook van Jasper Nullens. Hij bracht het relaas van zijn alcoholverslaving waar hij op zeer jonge leeftijd mee geconfronteerd werd. Ondanks een moeilijk parcours vond hij uiteindelijk toch terug de juiste weg naar geluk en zelfacceptatie. Een beklijvend verhaal dat bij velen nog lang zal nazinderen.
 
     
 

     

 

     

 

     

Het seminarie Leerlingenparticipatie werkte doorheen het jaar aan verschillende opdrachten. Hun doel was om de leerlingen een leuke tijd te bezorgen en tevens ook een opbrengst aan het goede doel te schenken. Om het jaar af te sluiten pakten ze begin mei uit met een ‘Week in de wolken.’ Dit was een feestweek met verschillende activiteiten. Zo werd o.a. een Freepodium georganiseerd. Leerlingen en leerkrachten fleurden onze middagpauze op met talloze acts en mini-concertjes. Ook konden onze leerlingen genieten van vers gemaakte mocktails, terwijl mevr. Van der Veken (voor de tweede maal op rij!) werd verkozen tot leerkracht van het jaar.

 
Op donderdag konden leerlingen dan weer even hun uniform in de kast laten en zich verkleden in het thema ‘Jaren 70, 80 en 90’. Er werd een dansnamiddag georganiseerd met bijhorende muziek. Bovendien konden leerlingen ook genieten van lekkere hotdogs.
 
Deze week heette ‘Week in de wolken’ omdat de opbrengst integraal werd geschonken aan het goede doel ‘Boven de Wolken’. Wij zijn blij om mee te delen dat dit een bedrag was van maar liefst €387,58. Daarmee kan de organisatie zich extra inzetten bij het ondersteunen van ouders die hun kindje vroeg verloren hebben.
 
        
 
In maart en april namen onze leerlingen traditioneel deel aan hun mondiale dag. Deze staat telkens in het teken van leren omgaan met andere culturen, het verruimen van onze blik en een focus op diversiteit.
 
De derdejaars bekeken in Turnhout de Franse film Le fils de l’Autre. We volgden het verhaal van Joseph die ontdekt hij dat hij niet de biologische zoon is van zijn ouders en dat hij bij zijn geboorte verwisseld werd met Yacine, kind van een Palestijnse familie uit de Westelijke Jordaanoever. Deze onthulling verandert het leven van beide families ingrijpend en dwingt hen hun eigen identiteit, waarden en overtuigingen vanuit een totaal nieuw licht te bekijken.
 
Onze vierdejaars werden door een professionele gids mee op sleeptouw genomen doorheen één van de vele multiculturele wijken die Antwerpen rijk is. In de namiddag mocht zij zelfstandig in kleine groepen Borgerhout, de joodse wijk en Chinatown verkennen.
 
De leerlingen van het vijfde jaar bezochten het MOOOV-festival in Turnhout. Daar bekeken ze Papicha, een film over het Algerije van de jaren 90, wanneer terroristische groeperingen probeerden een islamitische staat in het land te vestigen. Nedjma – een echte ‘papicha’ - en haar vriendinnen trekken zich daar weinig van aan. Aan hun zorgeloos leventje komt echter plots een einde…
 
Tenslotte, de zesdejaars. Zij mochten kiezen tussen een geleid bezoek in een moskee of synagoge in Antwerpen.
 
 
 
Tussen 23 en 29 april stond hét hoogtepunt van het jaar op het programma voor onze zesdejaars: de Italiëreis . Door corona werd deze uitgesteld naar eind april, maar de stralende Italiaanse zon beloonde het lange wachten. Zowel voor de leerlingen als voor de leerkrachten werd dit opnieuw een onvergetelijke editie.  
 
Het vliegtuig bracht ons naar Rome, waarna we drie dagen hadden om de stad te verkennen. Vervolgens zetten we de reis verder richting Siena. Firenze was onze culturele kaskraker en tevens de eindstop. We houden enkel mooie herinneringen over aan een reis vol cultuur, zon en smeltende ijsjes. Ciao...
 
             
 
             
 
                       
 
                                                                      
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
                                                              

Om de meest liefdevolle dag van het jaar te vieren, werd er op 14 februari een activiteit georganiseerd vanuit het seminarie Leerlingenparticipatie. Deze activiteit kreeg de naam “Liefde voor Rood”, “liefde” verwijst naar Valentijn en “Rood” staat voor Rode Neuzen Dag. Deze organisatie zette zich dit jaar in voor het mentale welzijn van jongeren.

 

 

 

Op 18 mei speelden onze leerlingen tegen hun collega’s van het Atheneum. Het werd een zeer leuke en spannende wedstrijd met veel doelpunten aan beide kanten. Al na 1 minuut spelen werd de score geopend door een doelpunt van het Atheneum. Maris Stella liet niet meteen het hoofd hangen en kon even later de 1-1 scoren via Thomas van der Meer. Kort daarna scoorde het Atheneum de 1-2 en de 1-3. Deze achterstand kreeg Maris Stella niet meer weggewerkt. Het kon nog wel enkele keren scoren via Emile Goethals, Pieter Spysschaert en Mr. Verboven. Einduitslag: 4-7.

 

          

     

 

Tijdens de week van 16 mei organiseerden enkele leerlingen uit het zesde jaar op onze school de Paarsweek. Via enkele leuke initiatieven wilden zij de LGBTQ+gemeenschap ondersteunen en bewustwording omtrent gender centraal stellen. De school werd volledig gedecoreerd met paarse slingers en regenboogvlaggen. Alle leerlingen mochten voor 1 keer hun uniform in de kast laten en hun meest paarse outfit aantrekken. Ook verkochten de leerlingen allerhande cupcakes aan 1 euro. De winst gaat naar Cavaria, een organisatie die de belangen van LGBTQ+ verdedigt.

 

     

 

     

 

                                                                          

 

Uit meer dan 20.000 deelnemers van de Vlaamse Wiskunde Olympiade werden er na twee rondes 150 geselecteerd voor de finale.
 
Ongelofelijk trots zijn wij op onze finalisten Tom Christiaensen ( 4L5) en Sofie Janssens (5W7).
 
Op woensdag 27/04 bogen zij zich aan de VUB over vier grote wiskundevraagstukken.
 
En terwijl ze bescheiden en rustig even poseren voor de foto, stond hun leraar te glimmen van trots !
 
Dikke proficiat aan onze wiskundeknobbels Tom en Sofie.
 
     
 
      
 
          
 
 
Op vrijdag 8 mei maakten de leerlingen van 5 en 6 ETLTTW een uitstap naar Keulen. Daar wachtte hen een programma vol cultuur en geschiedenis, overgoten met een Duitstalig sausje. In de voormiddag bezochten we het
 
museum Ludwig, dat een internationale collectie moderne en hedendaagse kunst huisvest. Warhol, Picasso, Mondriaan, Pollock,... . Het werk van deze grote namen werd 'auf Deutsch' uit de doeken gedaan door twee enthousiaste gidsen.
 
Daarna bezochten we de kathedraal, één van de meest indrukwekkende gebouwen uit de gotische architectuur.
 
's Middags was er tijd voor een welverdiende lunch in het stralende zonnetje. In de namiddag bezochten we een plek met een pijnlijke geschiedenis, het EL-DE-Haus. Hier werd het hoofdkwartier van de Gestapo ondergebracht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Duitstalige gidsen vertelden ons meer over de mensen die hier werden opgesloten en hun treffende verhalen. Als afsluiter stond een stadsrally op het programma. De leerlingen ontdekten in groepjes de leukste plekjes van Keulen en haar culturele achtergrond.
 
Kortom, een fijne dag waarbij we zowel in contact kwamen met de Duitse taal als de rijke geschiedenis van deze mooie stad.
 
     
 
     
 
    
 
 
 

Ook dit jaar namen een aantal leerlingen van het 4de jaar weer deel aan de wedstrijd 'Scholen voor het goede doel' van Lions Hartevrouwe Turnhout. 4 groepen van onze school stootten door naar de finale in het auditorium van Soudal Turnhout. Deze week sleepten de leerlingen na 4 knappe presentaties in totaal 3000 euro in de wacht voor hun goede doel!

 

 
Op 22 maart vond de laatste KRAS-sessie plaats, waarbij een aantal leerlingen van onze school in debat gingen met andere scholen uit Malle. Na een verwelkoming door de burgemeester in de raadszaal van het gemeentehuis, werden de debatten geopend. Onze leerlingen verkondigden hun meningen met vuur binnen dit interessante rollenspel.
 
     
 
 
Op vrijdag 6 mei vond de finale van het KRAS-project plaats. De vertegenwoordigers van onze school trokken naar Brussel, en gingen daar in debat met jongeren uit elke Vlaamse provincie. Het indrukwekkende decor voor dat debat waren de Kamer, de Senaat en het Vlaams parlement. In samenspraak met de aanwezige politici formuleerden de leerlingen er verschillende aanbevelingen om de sociale, economische en politieke ongelijkheid de wereld uit te helpen. Een topdag die ze niet snel zullen vergeten!

7 mei 2022, een grasveld op Sint-Jan, 2 ploegen van 7 speelsters op het veld... en dan ineens het fluitsignaal. De wedstrijd was begonnen!!!
 
De rugbydames vlogen erin. Onze dames van de 3de graad hadden er duidelijk zin in. Met veel moed, samenspel en overgave drongen ze de speelsters van Sint-Jan terug. Maar het feit dat het niet 13 tegen 13 was (zoals gewoonlijk), maar wel 7 tegen 7 speelde hen een beetje parten. Onze leerlingen werden beetje bij beetje teruggedrongen naar hun eigen achterlijn en uiteindelijk slaagde Sint-Jan erin om een try te maken. Niet veel later stonden onze rugbydames al twee punten achter. Maar toen er een oud-leerling van Sint-Jan het veld verliet, werd het spelbeeld totaal anders. In een mum van tijd stond het weer gelijk. Onze dames gaven het beste van zichzelf, maar konden niet
 
voorkomen dat er net voor het affluiten nog een 3de try werd gescoord door Sint-Jan.
 
Na een korte rustpauze kwamen onze dames van de 2de graad in actie. Voor velen de eerste echte wedstrijd tegen een tegenstander. Hoewel sommigen met een beetje vrees het veld opkwamen, lieten ze zich niet doen. Ze verloren de wedstrijd, maar voor ons allen was dit maar bijzaak. De dames hebben prachtig gestreden en hun inzet was bewonderenswaardig. Ze hebben hun vuurdoop gehad.
 
     
 
 
Op 18 mei volgde de terugmatch. De rugbyclash van het jaar!
 
Onze meisjes van de 2de graad speelden als een echt team maar werden overdonderd door het snelle spel van Melle/Sint-Jan, dat zeer venijnig voor de dag kwam.
 
Onze jongens speelden in totaal 3 wedstrijden. Het was beuken vanaf het eerste moment, het spel ging ontzettend snel en onze jongens konden 1 wedstrijd zeer mooi winnen.
 
Wederom een sportief Maris Stella, vertegenwoordigd door onze gemotiveerde leerlingen. Dikke proficiat!
 

Na twee en een halfjaar vol moetjes en weinig magjes, lonkte Parijs. Het werden 3 onvergetelijke dagen, gedrenkt in een welverdiende, stralende lentezon. Onze vijfdejaars bewonderden de kunstschatten van het Louvre, Centre Pompidou en Musée d’Orsay. De geheimen van het Panthéon werden bestudeerd en de Arc de Triomphe werd beklommen door de meest enthousiaste voetjes. Samen in een boot op de Seine, samen genieten van de letterlijk en figuurlijk schitterende Eiffeltoren, samen kuieren in het pittoreske Montmartre, samen de sfeer opsnuiven in Quartier latin, wat een zalige stad… Paris, nous t’aimons!

          

     

          

 

          

 

                                                                    

 

 

 

 

     
 
     
 
Op vrijdag 1 april organiseerde Maris Stella haar jaarlijkse Sponsortocht. Alle leerlingen maakten een wandeltocht van 15km door het besneeuwde landschap rond onze school. Dit deden ze in het teken van Ondernemers zonder Grenzen. Maris Stella is reeds jaren een ondersteuner van deze vzw die zich inzet voor het aanplanten van bossen in Burkina Faso en Senegal.
 
Onze leerlingen zochten vrienden en familieleden die dit initiatief wilden sponsoren. Voor elk bedrag, konden onze leerlingen eveneens kiezen voor een kom warme tomatensoep, een appel, een lekker ontbijt of het recht op een uniformloze dag. Ondanks de daling van het kwik, heerste er een warme sfeer en werd de paasvakantie ideaal ingezet.
 
     
 
We zijn erg trots om aan te kondigen dat onze actie maar liefst 23.204 euro heeft opgebracht. Dit bedrag gaat integraal naar OZG zodat zij hun strijd tegen de verwoestijning kunnen verderzetten. Als groene school blijven we dit initiatief steunen dat ons doet groeien naar een betere toekomst.
 

  

  De natuur in Haspengouw ontving op donderdag 12 mei onze 6ASOers met een stralende glimlach, een verfrissend briesje en al haar groene pracht.

  Landschappen leren lezen en zo de geologie van België beter leren kennen. Zo zijn we weer wat geografisch slimmer geworden...

 

        

Maris Stella neemt deel aan de Maai Mei Niet-actie. Dit houdt in dat een deel van het gras, achter de nieuwe fietsenrekken, de hele maand mei niet werd gemaaid.

Op maandag 30 mei gingen onze leerlingen van het vijfde jaar met een speciale determineerapp op onderzoek. Welke nieuwe organismen waren er te ontdekken? Dat zie je op onderstaande foto’s.

 

 

Op vrijdag 29 april ontmoetten de leerlingen van 5 Moderne Talen hun Waalse correspondent van de school Gosselies. Tijdens een bezoek aan de stad Antwerpen konden de leerlingen van beide scholen met elkaar communiceren via allerlei taalactiviteiten. Deze uitwisseling is een fijne traditie die we reeds 15 jaar met veel plezier in stand houden.

 

 
Op dinsdag 17 mei gingen we met de leerlingen van 3 en 4K (Architecturale en Beeldende kunsten) op studie uitstap.
 
Het was een dag met veel variatie. In de voormiddag gingen we een kijkje nemen in het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) in Gent. Daar kregen we een rondleiding doorheen de popart tentoonstelling Van Warhol tot Panamarenko.
In de namiddag gingen we naar het MSK, het Museum voor schone kunsten. We bekeken topstukken van de middeleeuwen tot heden. Aansluitend bezochten we een tijdelijke tentoonstelling over de Belgische houtsnijder Frans Masereel.
 
 
Enkele indrukken van de leerlingen:
 
* "Veel nieuwe kunstwerken gezien. Het SMAK vond ik leuk met de opvallende kunstwerken van Andy Warhol".
 
* "Het MSK vond ik persoonlijk het meest fascinerend door de vele olieverfschilderijen, van realistisch tot abstract".
 
* "Ik vond het een leuke en interessante uitstap doorheen de popart tentoonstelling. De gids leerde me nieuwe woorden aan om naar kunst te kijken".
 
* "Ik vond het een zeer leuke uitstap. Het SMAK was wel niet echt mijn ding, omdat ik niet zo in popart ben geïnteresseerd. Het MSK vond ik wel leuk omdat er veel realistische werken zijn. Knap"!
 
* "Het was fascinerend, de tentoonstellingen inspireerden me"!
 
* "Ik heb veel nieuwe dingen geleerd over popart. Ook vond ik de verhalen over de schilderijen in het MSK zeer boeiend".
 

Het vak Frans is meer dan enkel lange woordenlijsten en grammaire.

Dat bewezen Eddy et les Vedettes nu donderdag in de Notelaar. Deze Antwerpse coverband dompelde onze leerlingen uit de tweede en derde graad onder in de wondere wereld van het Franse chanson. Zowel oudere klassiekers (Jacques Brel, Joe Dassin) als hedendaagse grootheden (Stromae, Angèle) passeerden de revue. Onze leerlingen beleefden een heerlijk concert en zongen uit volle borst mee.

 

     

     

     

     

Op maandag 2 mei maakten de leerlingen van 3 Humane een wandelzoektocht langs de highlights van Antwerpen.

 

     

In de namiddag sloten zij aan bij de rest van het 3de jaar voor een pakkend bezoek aan Fort Breendonk.
De gidsen vertelden meer over de verschrikkelijke geschiedenis van deze plek en de mensen die hier werden vastgezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oorlog is van alle tijden en deze verhalen herinneren ons aan het belang van vrede, tolerantie en verbondenheid.

 

 

 

 

De mini-onderneming is ondertussen een vaste waarde binnen het vak economie in het vijfde jaar. Vijf gemotiveerde teams hebben ook dit jaar hard gezwoegd. De leerlingen kozen zelf hun eigen product en beheerden vervolgens hun mini-onderneming volgens de regels van de kunst. Ze kropen in de huid van een échte ondernemer en richtten dus hun eigen bedrijfje op, waarbij hun gekozen product werd gecommercialiseerd met inzet van personeel en startkapitaal verworven via aandeelhouders.

          

Het meeste tijd vergde het opstellen van een businessplan. De mini’s dachten vooraf na waar ze voor wilden staan, wat ze wilden bereiken, wat hun sterkten en zwakten waren. En dat ondernemen méér dan een businessplan is, weten ze ook al goed. Een idee vinden dat aanslaat, is niet evident. Samenwerken verloopt ook niet altijd even gemakkelijk: het vergt ontzettend veel energie van de trekkers om de anderen mee te krijgen. Dat open communicatie onontbeerlijk is, hebben ze ongetwijfeld ook ondervonden. Kortom, een levensechte voorbereiding op hun latere leven! 

                                                                                                                                            

 

Doorheen het schooljaar werd er aan het businessplan gesleuteld en als kers op de taart verdedigden de leerlingen dit voor een externe jury. Héél spannend voor elk van hen! Veel dank aan oud-leerlingen Maxime De Kempeneer, Frederik Martens en Tim Peeters om in deze jury te zetelen, vooraf een kritische blik de werken te werpen en pittige vragen af te vuren. Dankjewel ook aan Samuel Van Bael om online feedback te geven.

               

De mini-ondernemingen kozen ook dit schooljaar ieder een goed doel dat hen na aan het hart ligt en dat in hun verhaallijn paste. Clouydy Caps zal €830 storten aan vzw Boven de Wolken, Penboe €467 aan WWF, Pera Pelicano €203 Stichting Pelicano en Power-Up €238 aan Awel. Nieuw dit schooljaar was een samenwerking tussen een mini-onderneming, Payaso, en een lokale ondernemer AB Technics. Met dank aan AB Technics konden de leerlingen een bedrag van €1.700 storten aan Rode Neuzen Dag.

                                                                                                                                          

 

Een dikke proficiat aan al deze leerlingen!

 

Heerlijk weer! Hoog tijd dus om een lente-activiteit te organiseren. Enkele klasburgermeesters uit de Raad van de eerste graad zorgden voor gezelschapspelletjes, tekenkrijt en dansactiviteiten. Top gedaan! #leerlingenparticipatie #marisstellainstituut

 

   

      

Op vrijdag 18 maart organiseerde de Leerlingenraad een 'Schrijf-ze-vrij-dag', in samenwerking met Amnesty International. Tijdens deze dag schreven ze brieven om de vrijlating van onschuldige burgers over heel de wereld te eisen. Dit past zeer mooi in het jaarthema 'Gewoon doen', aangezien onze leerlingen zich engageerden om dit goede doel tijdens hun vrije tijd te ondersteunen.