Op woensdag 18 november zijn we met het 3de en het 4de jaar economie afgezakt naar de veiling  BelOrta in Sint-Katelijne-Waver. Om 9 uur kwamen we aan op het wel 50ha grote bedrijfsterrein, dat is even groot als 100 voetbalvelden! Onze vriendelijke gids verwelkomde ons aan de receptie en van daaruit werden we naar het oude administratief gebouw geloodst. Hier vertelde de gids ons over de verschillende fusies van de veiling en legde ze ons uit dat BelOrta een coöperatieve veiling is, de grootste in Europa, met als coöperanten de tuinbouwers. Per dag wordt hier soms tot 3.000 ton groenten en fruit verhandeld en de jaaromzet bedroeg vorig jaar zo’n 350 miljoen euro!

Vanuit het oude administratieve gebouw werden we naar het kloppende hart van BelOrta geleid, namelijk de veilingzaal, gevuld met o.a. vertegenwoordigers van grootwarenhuizen, die groenten en fruit wilden kopen. Het was een kamer in de vorm van een aula met twee veilingmeesters aan het hoofd en acht schermen met de “klokken” en info over de verhandelde producten. Tegenwoordig gebeurt het bieden geheel via een informaticasysteem. Dit systeem verbindt alle veilinglocaties met elkaar waardoor de koper op partijen kan bieden die op een andere locatie van BelOrta staan. In tegenstelling tot klassieke veilingen wordt er hier per afslag geboden. De veiling start met een hoge prijs die steeds zakt en kopers moeten afdrukken bij een prijs die zij willen bieden. Om zeker te zijn van hun goederen, mogen ze niet te lang wachten met afdrukken, want anders is de concurrentie hen voor. Maar als ze te snel afdrukken, betalen ze een te hoge prijs.

Hierna zijn we naar het deel van het bedrijf gegaan waar men de geveilde producten distribueerde en netjes klaar zette voor transport. Doordat het hier om verse goederen gaat, gaat dit zeer snel. Verder binnen het gebouw vonden we de opslagplaatsen waar de tuinbouwers ’s ochtends vroeg hun producten binnen brachten. Dit waren grote ruimtes waarin de luchtvochtigheid en de temperatuur optimaal was afgesteld op elke groenten- en fruitsoort. Daar vond ik de classificatie volgens kwaliteit plaats.

Via de koelkamers kwamen we terug bij het startpunt van de rondleiding waar ons we nog een promotiefilm getoond werd over de weg van het product van de tuinbouwer tot bij de consument. Met een gratis potje kerstomaatjes en weer een beetje slimmer keerden we huiswaarts.

(Rhisto en Jesse van 4 E)