Onze school behoort tot de scholengemeenschap Malle-Zandhoven. Deze bestaat uit 5 scholen: het Immaculata Instituut (Oostmalle), het Mariagaarde Instituut (Westmalle), het Vrij Technisch Instituut (Zandhoven), het Sint-Jan Berchmanscollege en onze school, het Maris Stella Instituut (Oostmalle).

 

Met respect voor de lokale schoolcultuur werken de vijf scholen reeds enkele jaren officieel samen om een rationeel en kwaliteitsvol onderwijsaanbod te realiseren.

 

In de onderwijswetgeving wordt de scholengemeenschap steeds vaker gezien als een basisstructuur of een samenwerkingsplatform van waaruit nieuwe richtlijnen moeten worden geïmplementeerd. Zo worden er op vlak van personeelsbeleid en veiligheidspreventie reeds een aantal aspecten vanuit de scholengemeenschap gecoördineerd.

 

De directies van de scholengemeenschap, verzameld in de Raad van Directeurs, opteren ervoor om de samenwerking te laten groeien vanuit reële behoeften in het lokale onderwijsveld. Zo levert de scholengemeenschap een constructieve bijdrage aan de werking van elke school.

 

Belangrijk aandachtspunt hier is de optimalisering van de leerlingenoriëntering. In een actieve samenwerking met de basisscholen uit de CLB-regio Zoersel werd daarom een adviesdocument ontwikkeld. De ouders overhandigen dit document bij inschrijving in de secundaire school. In combinatie daarmee hanteren de vijf scholen een duidelijke, uniforme inschrijvingsprocedure.

 

Om de mogelijkheden bij heroriënteringen tijdens de studieloopbaan realistisch in te schatten, hebben de scholen de basisinformatie over hun studieaanbod op elkaar afgestemd. Enkel een gefundeerde en positieve keuze voor een nieuwe studierichting heeft immers kans op slagen.

 

Op niveau van de scholengemeenschap situeert zich ook het Medezeggenschapscollege. In deze overkoepelende vergadering zijn de verschillende geledingen van de lokale schoolraden vertegenwoordigd. Dit overlegorgaan heeft tot doel om structurele participatie mogelijk te maken. Het vervangt de vroegere Participatieraad.

 

Hier vindt u de brochure van de scholengemeenschap.


Administratieve zetel:

Scholengemeenschap Malle-Zandhoven (116043-V07)

Kasteellaan 18

2390 Westmalle

tel. 03 312 98 98

fax 03 312 98 89

e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.