Maris Stella verliest haar oud-leerlingen niet uit het oog. We volgen op de voet welke wegen onze ex-studenten inslaan en waarheen het leven hen leidt. Daarom richtten we de ‘Wall of fame’ op, een groeiende verzameling interviews met afgestudeerden die hun talenten op een interessante wijze hebben ontwikkeld. Deze maand spraken we met LAURA DEKKERS.
 
 
 
 
1.Dag Laura, enkele jaren geleden studeerde je af binnen de richting Economie Moderne Talen. Daarna volgde je een studie Politieke Communicatie aan de Universiteit Antwerpen. Waarom heb je specifiek hiervoor gekozen?
 
Nadat ik ben afgestudeerd heb ik eerst nog politieke wetenschappen gevolgd. Die keuze was voor mij snel gemaakt. Ik wist nog niet goed wat ik qua werk wilde doen maar waar ik wel van overtuigd was, was dat ik iets voor de maatschappij wilde betekenen. Dat kan natuurlijk op veel manieren maar de politieke wereld had voor mij toch altijd iets bijzonders. Als kind las ik al bijna elke dag de krant en probeerde ik te volgen wat er in de actualiteit gebeurde. Daar komt nog eens bij dat ik in het vierde middelbaar deelnam aan het MSE-project. Het was een project waarbij we als het ware de werking van de Europese Unie nabootsten. Het debatteren en het zoeken naar compromissen, was echt op mijn lijf geschreven. Het heeft er, zoveel jaren later, mee voor gezorgd dat ik als afstudeerrichting EU-Studies heb gekozen. Mijn keuze voor politieke communicatie ligt in dezelfde lijn. Communicatie was een component die ik in mijn vooropleiding gemist had maar toch van groot belang is voor heel wat mogelijke jobs. 
 
 
2.In 2020 won je de scriptieprijs voor je onderzoek omtrent de modernisering van het koningshuis onder koning Filip. Kun je ons misschien kort iets meer vertellen over het onderwerp van deze thesis?
 
Voor mijn masterproef probeerde ik de nieuwe communicatiestrategie van het Paleis in kaart te brengen. Sinds het aantreden van koning Filip in 2013 heeft het paleis namelijk een nieuwe weg ingeslagen. De communicatiedienst van het Paleis was immers nog nooit zo omvangrijk, divers en geprofessionaliseerd als vandaag. De mate van openheid die het Koninklijk Paleis vandaag in haar communicatie aan de dag legt is dan ook ongezien. Vervolgens heb ik geprobeerd om te onderzoeken wat het effect hiervan was op de berichtgeving in de media over de monarchie. Daaruit bleek dat de uitgestrekte hand naar de pers wel degelijk gevolgen had. Er mag niet onderschat worden hoe erg de toon van nieuwsartikelen het brede publiek kan beïnvloeden.
 
3.Kwam deze prijs als een verrassing?
 
Absoluut. Ik koos echt voor een “out of the box” onderwerp. De communicatiestrategie van het Koningshuis is niet echt een thema dat vaak behandeld wordt aan de universiteit. In het begin waren dan ook niet alle professoren ervan overtuigd dat het onderwerp interessant genoeg was om er een hele studie over te maken. Ook de vakjury fronste eerst de wenkbrauwen toen ze de titel van mijn onderzoek zagen verschijnen.  Blijkbaar heb ik ze toch kunnen overtuigen. Net omdat er nog niet veel geschreven is over het thema, kon ik heel wat interessante conclusies voorleggen.  
 
4.Waarom denk je dat de vakjury de kwaliteit van jouw masteronderzoek zo waardeerde? Wat waren de sterke punten?
 
De juryleden vertelden me dat ze het lef dat ik had om voor iets totaal anders te kiezen, wel konden appreciëren. Ze vonden het een innovatief onderzoek. Ik heb voor mijn onderzoek ook samengewerkt met de communicatiedienst van het Koninklijk Paleis. Dat vonden ze wel bijzonder aangezien het paleis toch nog steeds wordt gezien als een beschermde omgeving. 
 
5.Hoe kijk je terug op je schoolcarrière binnen Maris Stella? Welke vakken/ervaringen vond je interessant?
 
Ik ben altijd graag naar Maris Stella gegaan. Dit is vooral een verdienste van een aantal leerkrachten die met veel enthousiasme en passie voor hun vak mijn aandacht en die van vele anderen wisten vast te houden. Mevrouw Van den Langenbergh die ons geschiedenis gaf, was zo iemand. Of ze nu met behulp van haar transparanten over de farao’s vertelde of we op uitstap naar een museum gingen (waar ze ongetwijfeld al tientallen keren was geweest), ze bleef altijd even bevlogen lesgeven. Ook aan de lessen economie heb ik heel goede herinneringen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Anderzijds herinner ik me ook nog de strikte regels die ik soms wel als beklemmend ervaarde. Maar misschien nog belangrijker, ik heb op Maris Stella heel fijne mensen leren kennen die ik vandaag nog steeds als mijn beste vrienden beschouw. 
 
6.Heb je het gevoel dat Maris Stella je goed heeft voorbereid op je hogere studies?
 
De basiskennis die je op Maris Stella meekrijgt, zorgt ervoor dat je later eender welke richting uit kan. Je moet alleen bereid zijn om er hard voor te werken. Ook vaardigheden als plannen en doorzettingsvermogen zijn nuttige handvaten die op Maris Stella worden aangereikt. Deze vaardigheden heb ik nog bijna dagelijks nodig.
 
 
 
 
7.Wat heeft de toekomst voor jou in petto? Heb je specifieke plannen/dromen?
 
Ik ben sinds enkele maanden aan de slag in het federaal parlement. Het is een plaats waar je heel wat interessante mensen ontmoet en heel wat uitdagende dossiers op je bord krijgt. Ik hoop dat ik daar zeker nog enige tijd ga mogen meedraaien. En wat daarna? Dat zie ik dan wel weer.
 
 
8.Welke boodschap zou je willen geven aan onze huidige zesdejaars die aan de vooravond staan van hun leven na Maris Stella?
 
Dat je vooral je eigen gevoel en je eigen instinct moet volgen. Als het op studiekeuze aankomt, zijn er allerlei testen die je kan doen en adviezen die je krijgt vanuit je omgeving. Het kan zeker nuttig zijn om daaraan mee te doen en te luisteren naar de goede raad van anderen. Maar uiteindelijk volg je best je eigen gevoel. En deze tip gaat zeker ook op voor andere keuzes die je zal moeten maken. Laat je niet ontmoedigen, maar ga ervoor.