Op 15 oktober maakten de leerlingen van de tweede graad Kunst hun eerste artistieke uitstap van het jaar. Op het programma stonden twee musea in het Nederlandse Den Haag.
 
De bus bracht ons in de voormiddag naar het Gemeentemuseum, een culturele instelling met een collectie van 160.000 kunstwerken, wat haar één van de grootste musea van Europa maakt. Het museum heeft een toonaangevende collectie moderne en hedendaagse beeldende kunst, mode en toegepaste kunst.
Grote namen als Piet Mondriaan, Francis Bacon, Vincent van Gogh en Pablo Picasso waren van de partij!
Naast de vaste collectie, presenteert het Gemeentemuseum regelmatig toonaangevende, tijdelijke exposities. Momenteel loopt hier Tuinen van verbeelding, een tentoonstelling over de natuurstudies van de impressionist Claude Monet. Veertig internationale topstukken werden samengebracht die vooral de nadruk legden op zijn latere reeks waterlelies. Een absolute must dus voor artistieke veelvraten!
 
Na een welverdiende lunch in het museum zetten we onze reis verder richting Wassenaar, een groene gemeente zo’n kleine 20 minuten van Den Haag. Daar bezochten we het gloednieuwe Museum Voorlinden. De erin ondergebrachte kunstverzameling van Joop van Caldenborgh staat bekend als de Caldic Collectie, de grootste particuliere kunstcollectie in Nederland. Tot deze collectie behoren vooral kunstwerken uit de 20ste en 21ste eeuw. Hier denken we vooral aan klinkende namen zoals Ron Mueck, James Turrell, Maurizio Cattelan en Richard Serra. Deze worden gepresenteerd in een prachtige, gestroomlijnde ruimte waar enorme ramen het omringende landschap binnentrekken. In het Museum Voorlinden werden de leerlingen écht verwend. Ze konden zich niet enkel vergapen aan de vaste collectie maar werden dan nog eens getrakteerd op drie toptentoonstellingen: To unravel a moment, een retrospectieve over de recent overleden kunstenares Louise Bourgeois, Less is more: een groepstentoonstelling over minimalistische kunst en tenslotte een kleine expo met enkele werken van de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer. Kortom, de leerlingen hebben zich niet verveeld…
 
Moe maar voldaan keerden we rond 16.00 huiswaarts. Het fileverkeer gaf ons de kans om nog even rustig terug te kijken op een geslaagde dag.