vrije beeldende kunst

 Profiel

Je kiest voor een artistieke richting met kunstinitiatie, vrije beeldende kunst en waarnemingstekenen als kunstvakgebieden. Je zoekt een manier om je denken en voelen vrij en expressief te leren uitdrukken in creatieve beelden.

In de lessen waarnemingstekenen, vrije beeldende kunst (schilderkunst, tekenkunst en grafiek, beeldhouwkunst, digitale vormgeving) en kunstinitiatie groei je naar persoonlijk denken, voelen en handelen. Je ontwikkelt in samenspraak met je leerkrachten je beeldende en scheppende intelligentie.

Je krijgt naast de basisopleiding, waarin je je artistieke technische vaardigheden verder ontwikkelt, meerdere vakoverstijgende opdrachten (geïntegreerd atelier), waarin je door analyse, onderzoek en studie, verkenning en experiment werkt aan een sterk wordingsproces.

Naast de menselijke figuur, het portret, de naaktstudie, fauna en fiora, objecten en documenten komen ook onderwerpen aan bod vanuit de literatuur, een maatschappelijk engagement …

In het zesde jaar maak je een afstudeerproject, de Geïntegreerde Proef (GIP). Terwijl je je GIP vorm geeft, ontwikkel je je vaardigheden en ontplooi je je persoonlijke creatieve expressie ten volle

Naast aandacht voor de presentatie van je beeldend werk komen in de specifieke vakken de onderstaande technieken aan bod:

  • in waarnemingstekenen: houtskool, pastelkrijt, inkten, aquarel, acryl, olieverf.
  • in tekenkunst en grafiek: lino- en houtsnede, etsen, experiment.
  • in schilderkunst: acrylverven, olieverf en mixed media.
  • in beeldhouwkunst: klei, gips, assemblages, installatie.
  • in digitale vormgeving: fotografie, tekenen, Photoshop, iMovie en iWeb
  • in atelier: de reeds verworven creatieve vaardigheden en experiment.
  • in kunstinitiatie maak je inhoudelijke analyses van kunstwerken en reflecteer je over je eigen werk. Je maakt kennis met verschillende visies op kunst. Je atelierwerk wordt theoretisch begeleid, tentoonstellingen, musea en meerdaagse culturele uitstappen worden voorbereid.
  • in de lessen kunstgeschiedenis bestudeer je de schilderkunst, beeldhouwkunst en bouwkunst van de 18de tot in de 21ste eeuw. Je verwerft inzicht in de belangrijkste kunststromingen en hun maatschappelijke context. De analyse gebeurt steeds vanuit het beeld zelf.
  • in de algemene vakken geniet je een brede algemene vorming die je de kans geeft om uit een waaier van hogere studiemogelijkheden te kiezen

Toekomstmogelijkheden

Na de Vrije beeldende kunst kan je zowel een academische bacheloropleiding en/of masteropleiding in de beeldende kunsten (Vrije Kunsten, Juweelontwerp en Edelsmeedkunst, Fotografie, Multimedia Kunsten, Grafisch Ontwerp, Theaterkostuum, Textielontwerp, Conservatie en restauratie) en/of Audiovisuele kunst gaan volgen.

Je kan ook kiezen voor een professionele bachelor in de Beeldende Vormgeving, in de Grafische en Digitale Media, in kleuter-, lager of secundair onderwijs. Opleidingen in de verzorgende en maatschappelijke sector (ergotherapie, kunst- en cultuurbemiddeling) behoren ook tot de mogelijkheden

 2017 01 18 19 03 41Kso 3