Op 22 februari gingen we op stap met de tweede graad KSO naar Den Haag.
 
In de voormiddag bezochten we het Gemeentemuseum, één van de bekendste instellingen voor moderne kunst in Nederland. Daar bekeken we twee tijdelijke tentoonstellingen: Erwin Olaf en Femmes fatales. Erwin Olaf is waarschijnlijk Nederlands bekendste fotograaf. Zijn werk is steeds zeer persoonlijk en maatschappelijk betrokken. Zijn foto’s getuigen van een enorme kwetsbaarheid en verstilling. De expo Femmes fatales toonde een absolute wereldprimeur: de eerste tentoonstelling in de modegeschiedenis die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers. Ontwerpen van o.a. Vivienne Westwood, Iris van Herpen en Coco Chanel… een absolute must voor wie houdt van haute couture. De rest van de tijd konden we rustig ronddwalen in de indrukwekkende vaste collectie (Mondriaan, Bacon, Van Gogh, Picasso, etc.)
 
In de namiddag maakten we een sprong naar het verleden door een bezoek te brengen aan het wereldberoemde Mauritshuis. Een professionele gids vertelde ons hier meer over kunstwerken uit de Hollandse Gouden eeuw. Jan Steen, Johannes Vermeer, Frans Hals, Rembrandt van Rijn, … alle grote namen waren vertegenwoordigd. Altijd de moeite om bekende werken zoals De anatomische les en Het meisje met de parel in levende lijve te ontmoeten.
 
 
          
 
 
Hieronder volgen enkele reacties van onze leerlingen:
 
“Wij vonden het heel interessant en plezant. Het Mauritshuis vonden wij het tofste omdat de gids veel info gaf en ook zeer enthousiast kon vertellen. Ook het raadspelletje dat ze op het eind deed, vonden we een leuke afsluiter. Dit museum zouden we wel nog eens willen bezoeken zodat we nog meer kunnen ontdekken. Het was een toffe dag!”
 
“Zeer interessante uitstap. Vooral het Mauritshuis was erg de moeite door de goeie gids. Een leerrijke uitleg. Ik heb veel inspiratie opgedaan!”
 
“Het Gemeentemuseum had een zeer gevarieerd aanbod. De fotografietentoonstelling van Erwin Olaf vond ik zeer interessant. Dit boeit me iets meer dan mode.”
 
“Het Gemeentemuseum was boeiend omdat er verschillende kunstvormen aanwezig waren (foto’s, mode, schilderijen, design). Persoonlijk vond ik de afdeling design het meest intrigerend. De jurken waren zeer verfijnd en mooi afgewerkt. Ook stonden er leuke quotes op de muren geschreven. Ik vond het jammer dat we niet nog meer tijd hadden om in het Mauritshuis rond te wandelen. De gids gaf ons een boeiende uitleg waar we wat van hebben opgestoken.”