Op 24 april gingen we op uitstap met de tweede graad Beeldende en Architecturale kunsten naar Mechelen. Onze artistieke trip had als eerste stop het gloednieuwe Hof van Busleyden. Dit historisch stadspaleis opende haar deuren met de expo ‘Roep om rechtvaardigheid’. Deze toont kunstwerken uit de Nederlanden van de 15de tot de 17de eeuw en focust zich op één van de meest universele thema’s: het streven naar rechtvaardigheid en hoe we hier als mens mee omgaan. De leerlingen kregen elk een catalogusbundel en één uur om de werken zo diepgaand mogelijk te analyseren. Boeiend om te merken hoe het nadenken over aspecten zoals recht en goed vs. kwaad nog steeds treffend actueel zijn. De grote meesters van onze Bourgondische Nederlanden waren meesters in het vatten van dergelijke complexe thema’s.
In de middag was er even tijd voor een snelle lunch in het historische centrum waarna we een korte wandeling maakten richting Kazerne Dossin. Dit is een museum en documentatiecentrum over de holocaust en mensenrechten. Het is eveneens de plek van waaruit Joden tijdens WOII werden vervoerd richting Auschwitz. Ons bezoek bestond uit twee delen. Eerst kregen we tijd om zelfstandig de tijdelijke tentoonstelling ‘The art of war’ te ontdekken. Deze toonde een reeks werken van vooraanstaande kunstenaars (Otto Dix, Georg Grosz, Max Beckmann, …) die diverse oorlogssituaties hebben aangeklaagd, elk in hun eigen tijd. Inspiratie genoeg dus om uit te putten voor ons eigen artistieke project. Daarna verdeelde men ons in groepen en werden we gegidst doorheen de vaste collectie van het museum. Foto’s, films en artikels schepten een heftig doch interessant beeld van de holocaust en de geschiedenis van het jodendom. Bepaalde gidsen bleken zelf joods te zijn, een verrassende ontdekking!
 
     
Op het eind van de dag keken we tevreden terug op een productieve uitstap. De gevolgen van oorlog, denken over rechtvaardigheid en het vechten voor religieuze tolerantie. Deze thema’s zijn tijdloos!