Op 18 november ging de nieuwe productie van 4Wk in première op de jaarlijkse kaas- en wijnavond. Onze leerlingen voerden hun voorstelling, genaamd BROODDOOS, op voor leerkrachten en ouders. Hieronder volgt een interview met Anouk van Gastel en Marie van Sichem over hun nieuwe stuk.
 
Dag Anouk en Marie. Jullie nieuwe productie heet Brooddoos en zal zaterdag worden gespeeld tijdens de kaas- en wijnavond. Staat het reeds volledig op punt?
 
Ja, toch wel. De laatste weken waren er wel enkele afwezigen, maar nu staat het volledig op punt.
 
Vertel eens waar jullie voorstelling over gaat?
 
Brooddoos is een stuk van Dimitri Leue. Het gaat over een meisje, genaamd Casie, dat wordt gepest op school door de plaatselijke bullebak Mo. Haar ouders proberen haar te troosten, maar dit heeft een averechts effect. Ze loopt weg van huis en worstelt met haar identiteit. Uiteindelijk ontdekt ze dat het niet uitmaakt hoe mensen je noemen, wat anderen van je denken, zolang je zelf maar stevig in je schoenen staat. De titel van het stuk verwijst naar een spotnaam die haar klasgenoten gebruiken.
 
Welke personages vinden jullie het interessantst?
 
Casie is wel de ster van het stuk. Het is een interessante rol omdat we haar allemaal spelen. Het stuk bevat vaak interne monologen, wat haar een zeer veelzijdig personage maakt. Verder heb je natuurlijk nog Mo, de ouders en de zwerver die haar op weg helpt om haar identiteitscrisis op te lossen.
 
Waarom spreekt dit stuk jullie aan?
 
Er zit veel dynamiek in! Zoals reeds gezegd, spelen we allemaal Casie.  Dit betekent dat er vaak gesprongen wordt tussen de personages. Woorden en zinnen wisselen elkaar erg snel af, waardoor er energie ontstaat op de planken. Het is eveneens boeiend om rechtstreeks naar het publiek te spelen, er is geen fysieke interactie tussen de acteurs.
 
Met welk gevoel willen jullie dat de toeschouwers buitengaan? Is er een bepaalde boodschap die jullie willen meegeven?
 
Ik zou het fijn vinden als mensen meer beginnen te realiseren wat harde woorden met mensen kunnen doen. Brooddoos is een kinderverhaal, maar er zit ook een universele boodschap in die van toepassing is op elke leeftijdsgroep.
Daarnaast blijft het wel een luchtig stuk. Er zit veel humor in, dus we hopen dat de mensen goed zullen lachen.
 
Zoals jullie ongetwijfeld weten is ons jaarthema ‘In verbinding’. We proberen dit jaar aandacht te geven aan momenten waarbij we als mensen op de wereld met elkaar in contact komen en communiceren. Luisteren naar anderen en onderlinge betrokkenheid zijn uitermate belangrijk. Vinden we daar iets van terug in jullie stuk?
 
Ik denk van wel! Casie is een gesloten meisje dat haar gevoelens met niemand durft delen. Ik denk dat dit stuk een oproep is om meer met elkaar te praten en begrip te tonen voor elkaars gevoelens.
 
Enige stress voor de première of valt het best mee? Hebben jullie een trucje om kalm te blijven?
 
Eigenlijk ben ik wel wat nerveus. Ik had afgelopen nacht zelfs een nachtmerrie waarin de hele organisatie volledig in het honderd liep. Pas op, ik heb er wel vertrouwen in dat alles uiteindelijk goed komt.
Mijn moeder zegt me altijd: een goede tip is om je hoofd volledig leeg te maken en diep in- en uit te ademen.
 
Alvast veel succes!