Op donderdag 11 mei gingen de leerlingen van het 5de  en 6de jaar Architecturale vorming op uitstap naar Utrecht.
 
In de voormiddag stond daar allereerst het Schröderhuis van de wereldberoemde architect Gerrit Rietveld op het programma. Een enthousiaste gids nam ons mee op ontdekkingstocht doorheen deze vroeg twintigste-eeuwse, modernistische woning. En een ‘ontdekking’ was het zeker! Rietveld zorgde voor een maximum aan comfort binnen een filosofie van soberheid en licht. Tafels kunnen worden opengeklapt, wanden verschoven, verborgen ramen onthuld en balkons dienen tegelijkertijd als bergruimte. Fascinerend om te zien! ’s Middags werden we even vrijgelaten om iets te eten en te genieten van een heerlijk Utrechts zonnetje.
 
   
 
Daarna stond de universiteitswijk op het programma. De universiteit van Utrecht is de grootste van Nederland en om haar internationale karakter kracht bij te zetten werden enkele toparchitecten ingeschakeld om de campus vorm te geven. Hier konden we weer profiteren van de vakkundige uitleg van een plaatselijke gids. We waren beperkt in tijd maar kregen toch de ‘grand tour’ doorheen enkele van de meest interessante gebouwen. Het Educatorium van Rem Koolhaas is een paleis van licht, een gestroomlijnd ontwerp waarbinnen het als student heerlijk vertoeven is. De universiteitsbibliotheek van Wiel Arets is dan weer een toonbeeld van functionalisme, een overdekte studieruimte vol boeken waarbinnen het menselijk verkeer fantastisch zichtbaar wordt gemaakt.
 
In de vooravond wachtte de buschauffeur ons reeds op om ons veilig terug huiswaarts te brengen. Moe maar voldaan kunnen we nu terugkijken op een enorm geslaagde dag!