Donderdag 16 februari 5WK en 6WK 
 
Workshop: 
 
Als voorbereiding op het toneelstuk ‘Risjaar Drei’ hadden we de eer om als eerste school de workshop te volgen. Deze workshop werd georganiseerd door de educatieve dienst van het Toneelhuis. 
 
 
‘Risjaar drei’ is een toneelstuk gebaseerd op Richard III van Shakespeare. De hoofdthema’s van dit stuk  zijn manipulatie en machtswellust. In het begin van deze workshop werden we meteen geconfronteerd met deze thema’s. De begeleidster manipuleerde ons om bepaalde dingen te doen, zonder dat we dit doorhadden. In een volgende speloefening leerden we de posities van de personages tegenover elkaar kennen. Later op de avond werd ons duidelijk dat deze oefening echt wel essentieel was om het stuk te kunnen volgen. 
 
Uiteindelijk mochten we zelf een scène in elkaar zetten rond de 2 hoofdthema’s. 
 
Conclusie: Het was een zeer leerrijke en aangename ervaring. 
 
 
 
Première: 
 
Op uitnodiging van Toneelhuis mochten we de première van het toneelstuk bijwonen.  
Risjaar Drei is een machtsgeile schurk die absoluut de troon wil veroveren. Omringd door sluwe raadsmannen gaat hij hiervoor tot het uiterste, zoals de moord op zijn 2 broers, zijn neefjes, zijn vrouw,… 
 
De rol van de misvormde Risjaar werd meesterlijk vertolkt door Peter Van den Begin. Omdat er zoveel personages zijn, speelden sommige acteurs meerdere personages. Jan Decleir bijvoorbeeld speelde Margaretha, Hendrik VI, Sir Catesby  en Sir James Tyrrel. 
 
 
De lyrische tekst van Shakespeare werd vertaald naar een poëtisch Antwerps, aanvankelijk moeilijk te verstaan maar het wende snel. Tenslotte verdient het suggestieve decor een vermelding. Door enkele sobere, maar technisch vernuftige middelen werd de praal en het verval van een koninkrijk opgeroepen.
 
Het bijwonen van deze voorstelling is zeker een aanrader: aangrijpend, angstaanjagend, hoogstaand, creatief, humoristisch. Kortom, een meesterwerk.
 
5 en 6Wk