Ecover, of beter gezegd ‘people against dirty’, is een ecologisch bedrijf dat reinigingsmiddelen produceert bestaande uit biologisch afbreekbaar materiaal. Ze bannen onnodige schadelijke materie uit de producten.
 
We mochten een kijkje nemen in de fabriek waar de reinigingsmiddelen machinaal verpakt worden. Ik vond het fascinerend om naar de producten op de band te kijken. Ook hebben we een bezoekje gebracht aan het laboratorium waar alle middelen worden getest. Wat ik niet wist, is dat het bedrijf twee merken verkoopt, namelijk Ecover en een Amerikaans merk genaamd Method. Er zijn ook filialen van ‘people against dirty’ terug te vinden in de VS.
 
Een paar jaar geleden voerde het bedrijf het project ‘Ocean Bottle’ uit. Hierbij werd een fles geproduceerd van afvalplastiek uit de oceaan, een mooi initiatief om het afvalprobleem in de oceaan te verkleinen. Alhoewel het gigantische afvalprobleem zo zeker nog niet opgelost zal worden, is het alvast een goed begin!
 
 
Ecover houdt rekening met pijlers zoals de gezondheid van de mens, de ecologische voetafdruk, maar daarnaast moet er natuurlijk ook winst gemaakt worden want het is en blijft een bedrijf. Ten slotte moet het ook werk verschaffen aan zijn personeel. Deze drie factoren maken dat Ecover aan duurzaamheid doet. Deze gegevens worden opgeslagen in een grafiek. Het bedrijf doet duidelijk zijn uiterste best om bij elke pijler de 100% te bereiken, hoewel de gids zelf toegaf dat dit moeilijk realiseerbaar is.
 
Het was een zeer leerrijke ervaring. Ik heb nu een concreter beeld van hoe zo’n ecologische bedrijven te werk gaan en hoe ze hun doelstellingen proberen te bereiken rekening houdend met de verschillende pijlers. De kleine attentie die we kregen op het einde was een mooie afsluiter van het bezoek.
 
Leerlingen van seminarie ecologie.