Op 27 januari verkenden wij, 3Latijn/Economie en 4Latijn, in de ijzige koude de Nederlandse stad Leiden.
 
Leiden herbergt het Rijksmuseum van Oudheden, dat een mooie collectie voorwerpen uit de klassieke oudheid tentoonstelt. We konden er topstukken zien als manshoge beelden van Romeinse keizers, maar ook heel veel voorwerpen uit het dagelijks leven. We zagen altaren en godenbeelden, soms met eigenaardige trekjes maar steeds herkenbaar aan hun attributen, tafelgoed, schrijfwaren en zelfs cosmetica.
 
We maakten ook kennis met enkele topvondsten uit de Egyptische tijd: een tempel die plaats moest ruimen bij de aanleg van de Aswandam, een mummie van een krokodillengezin (vader, moeder en een 20-tal jongen).
 
Dan was het tijd voor de groepsfoto in het atrium van het museum en nadien voor de lunch. Zelf voor je middagmaal zorgen bleek een leuke activiteit en ... netjes op tijd vertrokken we daarna voor een stevige stadswandeling. Ditmaal weinig Romeins erfgoed, maar wel een kennismaking met een stad die een grote rol speelde in de Gouden Eeuw van Nederland. We hoorden van heel wat topfiguren uit de Nederlandse geschiedenis, die ons blijkbaar veel minder bekend zijn. Ten slotte konden we nog even uitwaaien op de middeleeuwse burcht of in de botanische tuin.
 
Het werd een fijne kennismaking met een levendige studentenstad, zeker voor herhaling vatbaar dus.