Het Maris Stella Instituut uit Malle ambieert om met maar liefst 50 leerlingen deel te nemen aan de 10 Miles Malle.
De loopwedstrijd vindt plaats op zondag 22 mei in het domein de Renesse in Malle. Leerkrachten lichamelijke opvoeding stomen de leerlingen klaar om ook van deze buitenschoolse sportactiviteit een onvergetelijke ervaring te maken.

 


De middelbare school nam al deel aan tal van loopwedstrijden, zoals de Spartacus Run Boom, de Energizer Night Run in het Rivierenhof en de Antwerp 10 Miles.
"Maar waarom zouden we het zover gaan zoeken? Ook in Malle kunnen we aan onze trekken komen. De 10 Miles Malle wordt immers elk jaar groter," vertelt de enthousiaste Katleen Van Zundert (33) uit Westmalle.
Zelf liep de leerkracht al een aantal jaren mee met de wedstrijd. De school neemt voor de eerste keer deel. "We nemen nooit deel om te presteren alleen. We doen vooral mee om de leerlingen te motiveren, te sensibiliseren en nog meer te prikkelen om te sporten. De leerlingen zelf houden vooral van de ambiance," lacht Van Zundert.

Superheroes
Dit soort initiatieven werkt ook enorm bevorderlijk voor de contacten over de klassen heen. De leerlingen gaan soms verkleed als superheroes, richten Facebookgroepen op en gaan een volgende editie zelf terug. Katleen Van Zundert: "Het is ongelofelijk om dit met leerlingen te beleven. Zij schrikken bijna zelf van hun betrokkenheid onderling en het plezier dat ze eraan beleven. Dankzij het gelukshormoon dat vrijkomt tijdens het sporten, krijgen ze letterlijk en figuurlijk een boost."

Conditie
Alle leerlingen van het Maris Stella Instituut worden dus aangemoedigd om deel te nemen aan de joggings van de wedstrijd. Zo loopt het eerste jaar de 1,7 km, het tweede en derde jaar de 5,3 km met eventuele stappauzes en de derde graad de 5 km of zelfs de 10 km. Slechts enkele (de getrainde lopers) gaan voor de 10 Miles. Alle sportleerkrachten en ook zo'n 10-tal leerkrachten en directieleden lopen mee. De leerlingen trainen tijdens de LO-lessen en worden dus aangezet om aan hun conditie te werken. Ze kunnen tips voor gezonde voeding en loopschema's via het online Smartschool-platform consulteren.

"Supporters helpen"
Leerlinge Latijn-wetenschappen, Eline Vanlerberghe (17) uit Zoersel, zal zeker deelnemen aan de 10 Miles Malle. Dit jaar liep ze voor de tweede keer mee in de Antwerpse wedstrijd en zette een tijd neer van 1.33 uur. "Ik neem altijd deel met mijn vriendin Hannah Coppens. Ik hou van uitdagingen en de supporters en muziek helpen je zeker over de streep. De adrenaline, samenhorigheid en triomf die je voelt, zijn ongelofelijk," vertelt Eline. De leerlinge kijkt ernaar uit om een wedstrijd op bekend terrein te lopen. "Ik probeer één keer per week te gaan lopen. Ik loop ook graag in het bos, waar ik train. Je voelt de zuurstof door je aderen stromen en de zachte ondergrond is heel goed. Ja, ik heb die "runner's high" dus al gevoeld!" lacht Eline.