Op maandag 29 februari begon het MSE, een project waarbij de leerlingen van het 4de jaar kennis maken met hoe men beslissingen neemt binnen Europa. Ze stapten drie dagen in de schoenen van de parlementariërs en vertegenwoordigden een land uit de Europese Unie. De onderwerpen waar zij het over hadden gingen van de vluchtelingenproblematiek tot dierenwelzijn.
Op woensdag werden de oplossingen, die zij als commissie hadden gevonden voor hun probleem, besproken op de plenaire vergadering! Maandag en dinsdag stelden ze deze oplossingen op, met af en toe wat gezucht en fronsende blikken. Toch hadden we er veel zin in en kregen we vele doordachte uiteenzettingen te horen, vaak doorspekt met de nodige humor. Als voorbeeld: ‘Koeien, worden die wel mishandeld?’ Waarop de reactie volgde: ‘Ooit gehoord van een curryworst?’.
Ook woensdag werden de oplossingen die de vier commissies hadden opgesteld met hand en tand verdedigd. Heel wat krachtige speeches klonken door de zaal in het gemeentehuis van Westmalle. Ook lachwekkende, bvb. wanneer een commissievoorzitter met LEGO begon te spelen.
Uiteindelijk werd er beperkt geapplaudisseerd, aangezien de kritische parlementariërs uit het vierde jaar de meeste voorstellen afkeurden. Toch was het mooi om te zien hoe enkelen die maandag zuchtten, woensdag niet stil te krijgen waren tijdens het open debat. Veel succes aan de leerkrachten die nu heel kritische leerlingen in hun lessen krijgen!