Een onvergetelijke en unieke ervaring, zo zou ik de uitwisseling met Duitsland beschrijven. We hadden er met de gehele klas erg lang naar uit gekeken. De laatste weken voor het project was het dan ook hét onderwerp dat dagelijks een aantal keer werd aangehaald.
Zondagavond was het dan eindelijk zover: om 17u zouden onze Duitse gasten aankomen op onze school! Sommigen hadden zelfs koekjes of cake gebakken om ze een warm welkom te geven. Na een korte kennismaking van ongeveer een halfuur gingen we met onze gast naar huis. Maar erg laat zou het die avond niet worden want er was een druk programma die week!
De week startte met een dagje op school. Na een paar kennismakingsspelletjes hebben we de rest van de dag gevuld door rond het thema ‘Romeins eten’ te werken. In de middag hadden we tijd om zo ook even de school te tonen! Er werd veel gepraat over de verschillen tussen Duitsland en België en we leerden onze gast en de andere uitwisselingsstudenten al wat beter kennen! Dinsdag startte onze dag iets later dan gewoonlijk want we hadden om 9u30 afgesproken in Antwerpen. Daar hebben we in kleine groepjes de stad verkend met een opdrachtenblad en een kaart. Nadat we ’s middags hadden gegeten in de cafetaria van de Universiteit van Antwerpen zijn we naar het Red Star Line Museum geweest, niet ver buiten het centrum van de stad. Om 16u namen we afscheid van onze leerkrachten en mochten we zelf Antwerpen, en dan vooral de Meir, verkennen! Nadat we ’s avonds met de hele groep hadden gegeten in een restaurant gingen we allemaal terug naar huis om onze koffers te nemen want morgen zouden we vertrekken naar Duitsland!
Woensdag hebben we de recepten, die we maandag hadden vertaald, klaargemaakt! Het was super gezellig en er kwam ook een reporter van de krant langs. Nadat we allemaal lekker hadden gesmuld van het Romeinse eten namen we onze koffers met ons mee om richting Bad Nenndorf te vertrekken! Daar kwamen we, zoals gepland, om iets voor 17u aan en konden we eindelijk het gezin van onze gast leren kennen!
De volgende dag gingen we met een bus naar een bio-boerderij, waar we ons ’s middags konden opwarmen op het zolderkamertje met zelfgemaakt brood en appelsap. In de namiddag reden we verder naar het chocolademuseum ‘Shokoland’. Vrijdag kregen we de kans om eindelijk de Duitse school te zien! Na een les chemie hebben we verder gewerkt aan de Latijnse teksten en snel teruggekeken op de afgelopen week. Om 13u keerden we huiswaarts en hadden we tijd om samen nog leuke dingen te doen zoals bijvoorbeeld Hannover bezoeken!
Zaterdag vertrokken we om 11u moe maar voldaan terug naar België. Het was een erg leerrijke week waarin we al onze taalvaardigheden hebben moeten gebruiken om te kunnen communiceren met de mensen rondom ons. Ik hoop dat dit uitwisselingsproject nog jaren kan blijven doorgaan want ik had het niet willen missen!