Begin februari organiseerde Maris Stella haar befaamde uitwisselingsproject met een school in het Duitse Bad Nenndorf. De leerlingen van 4ASO ontvingen zondag 10 februari hun buitenlandse gasten. Ze konden kort kennismaken, maar maakten het niet te laat want er stond een drukke week op het programma.
 
Op maandag gaven de leerlingen een uitgebreide tour doorheen Maris Stella, werden enkele kennismakingsspelletjes gespeeld en vulden ze de rest van de dag door rond het thema ‘Romeins eten’ te werken.
Dinsdag stond Antwerpen op het programma. De leerlingen maakten een rondrit door de haven en beklommen het MAS om daar van een schitterend uitzicht te genieten. ’s Middags reden we terug richting Westmalle, waar ze hun Duitse collega’s in de Chocolaterie lieten proeven van een Belgische specialiteit; chocolade natuurlijk… . 
Woensdag werden de recepten, die ze maandag hadden vertaald, klaargemaakt! Na lekker van het Romeinse eten te hebben gesmuld, namen de leerlingen hun koffers om richting Bad Nenndorf te vertrekken! Daar kwamen ze, zoals gepland, om iets voor 17u aan en konden eindelijk het gezin van hun gast leren kennen!
De volgende dag was goed gevuld met een rondleiding in een bio-boerderij en een bezoek aan een chemiebedrijf. 
Vrijdag kregen de leerlingen de kans om het nabijgelegen Hannover te bezoeken, een zeer mooie stad zo blijkt. Later op de dag kregen zij nog de kans om hun indrukken van de week te verwerken in een artistieke collega.
Moe maar voldaan reed 4ASO terug richting België met niets meer dan mooie herinneringen.
 
 
     
 
 
 
 
 
 
               
 
Op 22 februari gingen we op stap met de tweede graad KSO naar Den Haag.
 
In de voormiddag bezochten we het Gemeentemuseum, één van de bekendste instellingen voor moderne kunst in Nederland. Daar bekeken we twee tijdelijke tentoonstellingen: Erwin Olaf en Femmes fatales. Erwin Olaf is waarschijnlijk Nederlands bekendste fotograaf. Zijn werk is steeds zeer persoonlijk en maatschappelijk betrokken. Zijn foto’s getuigen van een enorme kwetsbaarheid en verstilling. De expo Femmes fatales toonde een absolute wereldprimeur: de eerste tentoonstelling in de modegeschiedenis die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers. Ontwerpen van o.a. Vivienne Westwood, Iris van Herpen en Coco Chanel… een absolute must voor wie houdt van haute couture. De rest van de tijd konden we rustig ronddwalen in de indrukwekkende vaste collectie (Mondriaan, Bacon, Van Gogh, Picasso, etc.)
 
In de namiddag maakten we een sprong naar het verleden door een bezoek te brengen aan het wereldberoemde Mauritshuis. Een professionele gids vertelde ons hier meer over kunstwerken uit de Hollandse Gouden eeuw. Jan Steen, Johannes Vermeer, Frans Hals, Rembrandt van Rijn, … alle grote namen waren vertegenwoordigd. Altijd de moeite om bekende werken zoals De anatomische les en Het meisje met de parel in levende lijve te ontmoeten.
 
 
          
 
 
Hieronder volgen enkele reacties van onze leerlingen:
 
“Wij vonden het heel interessant en plezant. Het Mauritshuis vonden wij het tofste omdat de gids veel info gaf en ook zeer enthousiast kon vertellen. Ook het raadspelletje dat ze op het eind deed, vonden we een leuke afsluiter. Dit museum zouden we wel nog eens willen bezoeken zodat we nog meer kunnen ontdekken. Het was een toffe dag!”
 
“Zeer interessante uitstap. Vooral het Mauritshuis was erg de moeite door de goeie gids. Een leerrijke uitleg. Ik heb veel inspiratie opgedaan!”
 
“Het Gemeentemuseum had een zeer gevarieerd aanbod. De fotografietentoonstelling van Erwin Olaf vond ik zeer interessant. Dit boeit me iets meer dan mode.”
 
“Het Gemeentemuseum was boeiend omdat er verschillende kunstvormen aanwezig waren (foto’s, mode, schilderijen, design). Persoonlijk vond ik de afdeling design het meest intrigerend. De jurken waren zeer verfijnd en mooi afgewerkt. Ook stonden er leuke quotes op de muren geschreven. Ik vond het jammer dat we niet nog meer tijd hadden om in het Mauritshuis rond te wandelen. De gids gaf ons een boeiende uitleg waar we wat van hebben opgestoken.”
 
     
     

               

Op maandag 11 februari begon het MSE (Model Europees Parlement), een project waarbij de leerlingen van het 4de jaar kennismaken met hoe men beslissingen neemt binnen Europa. Ze stapten drie dagen in de schoenen van de parlementariërs en vertegenwoordigden een land uit de Europese Unie. De onderwerpen waren divers, zoals het klimaat, de vluchtelingenproblematiek en dierenwelzijn.
 
Maandag en dinsdag werd informatie opgezocht omtrent deze onderwerpen, waarna de leerlingen creatieve oplossingen moesten opstellen. Hierbij werden ze begeleid door leerlingen uit de derde graad.
 
Op donderdag werden de oplossingen, die zij als commissie hadden gevonden omtrent hun probleem, besproken op de plenaire vergadering! Het decor van deze vergadering was het Vormingscentrum, dé aangewezen plek voor een krachtige verdediging omtrent maatschappelijke thema’s.
 
Heel wat mooi geformuleerde speeches klonken door de zaal. Het debat was pittig en goed opgebouwd. Hier stond een nieuwe generatie die ons naar de toekomst zal leiden.
 
Veel succes aan de leerkrachten die nu heel kritische leerlingen in hun lessen krijgen!
 
 
 
 
 
13 maart, een regenachtige dag. 
 
13 meisjes die zich verzamelden in de refter en even hun boterhammen opaten. 
 
13 uur klaar om zich op te warmen.
 
13 lachende gezichten
 
Allemaal waren ze klaar voor de gymnastiektrofee. Na lang oefenen was het eindelijk zover. Iedereen deed de 4 toestellen op hun eigen niveau. Of het nu de lange mat, rekstok, plint of trampoline was, ieder deed de opgelegde oefening zo goed mogelijk. Bij de dames competitie waren we met 3 meisjes in 2 categorieën goed aanwezig. Liesa Peeters kaapte daarbij, na schitterende oefeningen, de eerste prijs weg bij de miniemen. Kaat Hübner strandde op een 5de plaats, maar wel haalde ze een ongelooflijk prachtige score op de rekstok. Met 12,30 punten behaalde ze hier het meeste van al de meisjes miniemen. Julie Aerts stelde zeker niet teleur bij haar proeven. Met 47 punten heeft ze de meeste punten van iedereen kunnen verzamelen. Ze behaalde dan ook de gouden medaille bij de dames scholieren.
 
Buiten deze competitiegymnasten waren er echter ook nog 10 andere recreanten. En allemaal hebben ze dat schitterend gedaan. Zo behaalde Maris Stella bij de miniemen meisjes recreatief dankzij Lotte Nagels en Ella Heremans respectievelijk de eerste en de tweede plaats. Lotte behaalde op de sprong het maximale van de punten. Ze heeft er hard voor geoefend, maar de beloning is er wel. Meeusen Ninke viel net uit de top 3. Slechts 1 punt meer en ze had ook nog op het podium kunnen staan. Maar ze mag zich wel op de eerste plaats zetten als er enkel naar de rekstok gekeken zou worden. Hierop behaalde ze het hoogste resultaat van de dames miniemen. Hanne Guilliams en Elien De Becker behaalde uiteindelijk exact dezelfde score. Was Elien beter in de mat, dan haalde Hanne dit op met haar trampoline. Een mooie prestatie van beide dames. Jolien Renders trok zich hier niets van aan en turnde haar oefeningen met de concentratie volledig op haar eigen oefeningen. Dit loonde, want ze eindigde uiteindelijk op 0,30 punten boven de ex aequo van de beide dames. Voor Julie Aerssens en Louise Janssens was het vooral eens proeven van een wedstrijd. Beide hadden hard geoefend op de trampoline en hebben hier ook mooie punten opgehaald. Als laatste deelneemster was er Jolien Van Mierlo. Als scholieren meisje moest zij niet turnen tegen meisjes van de andere groepen, waardoor ze een zeer mooie eerste prijs behaald.  
 
Een resultaat waar we als leerkrachten L.O. natuurlijk niet meer dan tevreden over kunnen zijn.  Sport en plezier samen. 
          
 
 
Naar aanleiding van Gedichtendag op 29 januari, die dit jaar rond VRIJHEID draaide, besloot het BIBberteam een heuse Escape Room te bouwen. De bedoeling was dat de leerlingen zich zouden weten te bevrijden uit de bib, waarvan de sleutel op mysterieuze wijze was verdwenen, met behulp van gedichten en hun kennis van poëzie. De durvers troffen in de bib een verwarde leerkracht aan, die was opgesloten door een waanzinnige collega. Gelukkig wisten zij al snel de raadsels, puzzels en verborgen verwijzingen aan elkaar te linken. Dankzij logisch nadenken en een beetje liefde voor de poëzie, slaagden alle groepjes er uiteindelijk in om de geheimzinnige dief te ontmaskeren en de code van het sleutelkistje te kraken!
 
Eind goed, al goed!
 
 
          

 

Op 24 januari werkten de leerlingen van het tweede jaar een hele dag rond studeren en keuzes maken.  Zo leerden ze het studieaanbod na de eerste graad beter kennen en ontdekten ze online hoe je ‘studiewijzer’ kan worden.  Bovendien stelden de leerkrachten van de tweede en derde graad de studierichtingen van onze school aan hen voor.  Zo konden ze al hun vragen, twijfels of vooroordelen die ze bij een bepaalde richting hadden, op hen afvuren.  Met succes!  Heel wat leerlingen vonden deze toelichting erg nuttig bij hun verdere keuze.
 
Daarnaast namen ze ook hun eigen studiemethode onder de loep.  Met de resultaten van het kerstrapport nog vers in het geheugen, gingen ze na waar hun struikelblokken en pijnpunten lagen en hoe ze die konden aanpakken.  Ze leerden opgaven aandachtiger lezen en hun fouten analyseren, ze ontdekten hoe je met mind maps leuk en efficiënt kan leren, hoe je gericht opzoekwerk kan leveren en hoe je best aan de slag gaat met Word.
 
Een dagje leren - leren bood hen weer wat nieuwe inzichten in hun studieaanpak en verdere loopbaan.

Het oudercomité van het Maris Stella Instituut te Malle  organiseert ook dit jaar weer haar 5de

Over d'100 QUIZ

Vrijdag 25 januari 2019

Start : stipt om 20.00 u. - in het restaurant

Bent u op zoek naar een leuke activiteit met uw kinderen, familie en/of vrienden?

Net zoals vorige jaren, leveren wij u de ingrediënten voor een perfect avondje uit : humor, muziek en interessante weetjes.  Een gezellige avond samen de hersenen pijnigen op een heleboel leuke, interessante, maar vooral niet al te moeilijke vragen ... wat wil een mens nog meer?

Uw team mag minimum 4 personen en maximum 6 personen tellen, waarvan minstens 1 persoon een link heeft met Maris Stella.

Inschrijven kan tot en met 18 januari 2019, en dit ENKEL via e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vermeld zeker uw ploegnaam, telefoonnummer én de ploegverantwoordelijke (naam + tel + e-mail).

Het inschrijvingsgeld bedraagt 20€ per ploeg, te storten op bankrekeningnr : BE96 7360 2512 6805 (tav. Oudercomité Maris Stella).  Vermeld hierbij zeker uw ploegnaam! De inschrijving wordt bevestigd na ontvangst van het inschrijvingsgeld van uw ploeg.  Het aantal ploegen is beperkt tot 20, dus wees er snel bij want VOL = VOL.

De deuren openen om 19.30 u. en we starten stipt om 20.00 u.  We streven ernaar om onze quiz-avond (incl. de prijsuitreiking) af te ronden omstreeks 24.00 u.

Tot binnenkort !

Het oudercomité.

     

 

     

 

     

 

          

 

     

 

 

Je kent misschien het gevoel dat je bekruipt wanneer je door een huis loopt waarin je jaren hebt gewoond, et dat nu, gestript van meubelen en vertrouwde voorwerpen, staat te wachten op... Je gaat dan nog even zitten op een stoel, die nog niet is meegenomen door een van de verhuizers, en je bekijkt de ruimte waarin je een deel van je leven, samen met andere mensen, hebt gelachen, gekeken én gezien, geweend gehoord én geluisterd, kortom: waarin je hebt geleefd. Stilte, niet te geloven hoe hoorbaar in een ruimte waar zoveel woorden weerklonken, waar zoveel mensen rondliepen, zaten, stonden. Samen groeiden naar morgen, ook gisteren en eergisteren al. Je kan dan kiezen om je over te geven aan nostalgische gevoelens, omdat je wat mooi en kostbaar was zeker niet wil verliezen, terwijl je weet dat wat geweest is, onherroepelijk voorbij is. Je kan er dan ook voor kiezen om tegelijkertijd te denken aan wat blijft. Dat in het nieuwe huis mensen even goed zullen lachten, kijken en horen, wenen, zien en luisteren. Het denken kan zo danken worden, naar het schijnt twee etymologisch verwante woorden. Het gebouw wordt dan in al zijn materiële schamelheid een getuigen van de kwetsbaarheid van wat mensen willen doen voor elkaar: steunen, dragen, leren, geloven, zijn. En dat geldt voor het oude, dat ons er nu nog aan herinnert, én voor het nieuwe gebouw; Wat kan het wel zijn ‘dat in de muren hangt’ wat een school is, en wat die bepaalde school, wat onze school, wat Maris Stella is. Maar het zijn toch altijd de mensen die ervoor zorgen dat ‘het’ in de muren terecht komt.

 
Op woensdag 26 september 2018 zijn de miniemen (1e graad) van Maris Stella weer gaan voetballen. Dit deden ze in de namiddag tegen andere scholen van omgeving Malle. Opnieuw hebben onze leerlingen zich weer van hun beste kant laten zien. Ons doel? Fair play, plezier en samen laten zien wat we kunnen!
 
In de voorrondes speelden onze jongens 2 wedstrijden. De eerste wedstrijd was tegen de eerste ploeg van Sint-Jan. We wisten dat dit een moeilijke wedstrijd ging worden. Toch moesten onze jongens zeker niet onderdoen! Al snel kwamen we 1-0 voor dankzij het goede samenspel en het sterke doorzettingsvermogen. Helaas werden we door het technische meesterschap van de tegenpartij overklast. Daardoor verloren we onze eerste wedstrijd met 1-2.
 
De tweede wedstrijd ging nog beter dan de voorgaande. Deze keer speelden we tegen de tweede ploeg van Sint-Jan. Het was een prachtige wedstrijd om te zien. Beide ploegen boksten tegen elkaar op en er werden zeer mooie doelpunten gescoord. Onze keeper was de redder in nood en de juiste man op de juiste plaats. Hierdoor eindigde de wedstrijd op een gelijkspel. Tijdens de penaltyreeks versloegen onze jongens vlot de keeper van de tegenpartij. Winst dus voor Maris Stella!
 
Omdat we in de voorrondes Sint-Jan konden verslaan speelden we voor de 3e plaats in de competitie. De ploeg die in de andere voorronde 2e was geëindigd, mocht onze jongens in de ogen kijken. Welkom op het stevige duel tegen Mariagaarde! Tijdens deze wedstrijd was de vermoeidheid toch op te merken bij de jongens. Hier en daar wat onzuiverheden en de tegenstander was ons wat te slim af. Toch gaven de jongens niet op en creëerden spectaculaire kansen. Maar na 15 minuten spelen moesten we ons dan toch gewonnen geven. 
 
Met opgeheven hoofd verlieten we het tornooi met een knappe 4e plaats. Als schoolploeg zijn wij enorm tevreden over deze resultaten en zijn we blij met deze hechte groep die een combinatie van vriendschap en plezier liet zien. Op naar volgend jaar voor een nieuw duel!
 
Proficiat aan al onze spelers:  Schellekens Wout (1Mc),  Wilmssen Ruben (1La), Van Houdt Daan (1Ma), Lavrijssen Michiel (1Ka), Moussa Saif (2Md), Nuana Jeremiah (2Mb) en Mitran Anthony (2Me).
 
Coach: Mevrouw De Pauw
 
 
 
Op zondag 11 november om 11uur ‘s ochtends luidden op vele plaatsen in het hele land de klokken. Om het einde van de Eerste wereldoorlog  te herdenken. Om de gedachte aan nooit meer oorlog, en aan vrede te laten weerklinken. Overal in het land werd wapenstilstand herdacht met plechtige vieringen.
Ook op Maris Stella klonk het frisse getinkel van ’”Valérie”, zo heet de Maris Stellaklok,  over het schooldomein langs de Antwerpsesteenweg. Met niemand minder dan Leo Goos, onze werkman, als klokkenluider. Hij kreeg assistentie van Zuster Marie-Kristina. 
 
 
 
25 oktober 1918. Mannen, vaders, zonen, nog bijna kinderen ploeteren door loopgraven gevuld met de stank van rottend vlees en de dood. Ratten, vlooien en ander ongedierte zijn hun deelgenoot. Ondertussen vechten ze voor hun leven tussen helse granaataanvallen, rondvliegende shrapnells, vuurgordijnen, mitrailleurs. De laatste weken van de Groote Oorlog blijven ontelbare slachtoffers eisen. Miljoenen jongens, mannen zullen nooit meer thuiskomen.
Have you forgotten yet?
Look down, and swear by the slain of the war that you'll never forget.
25 oktober 2018. Een groep van 15- en 16-jarige jongens en meisjes stappen op comfortabele bussen. Ze hebben een rugzak bij zich met verse boterhammen of pistoletjes, een vieruurtje, een lekker drankje en liefst ook nog de laatste nieuwe gsm. Nietsvermoedend rijden ze richting Ieper. Deze dag zal een blijvende indruk nalaten.
In de gezellige,hartelijke, stad wacht hen een bezoek aan Flanders Fields Museum. Ze worden geconfronteerd met de gruwelen van de Groote Oorlog via uniformen, wapens, wat de soldaten van persoonlijk materiaal bij zich hadden. Maar ook origineel beeldmateriaal en de modernste technieken brengen het verleden tot leven.
 
In Flanders Fields the poppies blow
Between the crosses, row on row
 
De Dodengang, de loopgraven waar een waanzinnige uitputtingsoorlog werd gevoerd, bezoeken onze jongeren met laarzen aan. Ook nu nog is het land drassig. 
Het Memorial Museum Passchendaele 2017, een recent museum,met onder andere een 6 meter diepe Britse dugout en een Duitse loopgraaf, dompelt je onder in het jaar 1917.
Op het Tyne Cot Cemetery, de grootste Commonwelth begraafplaats met bijna 12000 doden, klinkt een oorverdovende stilte tussen de witte graven van jongens van Nieuw-Zeeland tot Canada, van Zuid-Afrika tot Ierland. Het immense zicht op eindeloze rijen van graven en herdenkingsstenen straalt een surrealistische kalmte uit over de omgeving. Ondertussen hebben vele hier begraven mannen nog geen naam gekregen.
In Langemark leunen Käthe Kollwitz en haar man treurend over het graf van hun gesneuvelde zoon. Hij ligt hier vergezeld van ontelbare Duitse soldaten, gesneuveld in dienst van der Kaiser. De robuuste beelden ‘Treurig ouderpaar’ drukken intense droefheid en de wreedheid van de oorlog uit.
 
They shall not grow old, as we that are left grow old.
 
8 uur ‘s avonds, de Menenpoort, de climax van een dag waarin we ondergedompeld werden in de Groote Oorlog.  De klaroenblazers van de vrijwillige brandweer blazen het ‘Geef acht’. Het leven lijkt even stil te vallen. The Last Post, een eerbetoon aan de gesneuvelden, rilt over je rug en zet je nog maar eens met je 2 voeten op de grond. Hier en daar rolt een traan over een jonge kaak. 
 
We will remember them
 
John McCrae “In Flanders Fields”
Siegfried Sassoon “Aftermath”
Laurence Binyon “For the Fallen”